Maslinari u Hercegovini zbrajaju štete: Obećali su nam pomoć, još niko nije zvao

Vijesti 16. aug 202212:41 > 17. aug 2022 11:571 komentar
N1

Teške su posljedice požara u Hercegovini za maslinare i pčelare. Ekipa N1 bila je u selu Broćanac kod Neuma gdje su sa maslinarima razgovarali o štetama koje su prouzrokovali požari.

Ogromne su štete. Najveći i najstariji zasadi maslina se nalaze u ovo selu. Ovo mjesto je poznato u regiji i šire. Maslinar Josip Matić kaže da je šteta prevelika.

“Imamo oko 400 stabala, nekih 80 posto je stradalo. Vidimo da su listovi nastradali, plodovi. Stara stabla su se zapalila u panju, te se neće moći obnoviti. Mlade nasade ćemo uspjeti osvježiti i nastavićemo saditi i nove pa pokušati da ne budemo na gubitku. Dolazio nam je agronom i gledao je i rekao da je primjetio da se već pojavljuju pupoljci, da su neka stabla živa i trebaće im dvije tri godine da se ta stabla opet osvježe i daju plodove”, kaže Matić.

Kaže da su ove godine trebali imati 10 tona ubranih maslina i proizvoditi ulje.

“Sad možda imamo tonu i po i prodaćemo ulja za 30 hiljada maraka. Nadamo se da će se vlasti lokalne i županijske javiti da će nam pomoći. Premijer naše županije je dolazio i obećao da će biti pomoć”, kaže Matić.

Za kraj je rekao da ne zna koliko štete u maslinicima imaju njegove komšije i da će komisija koja će pregledati teren dati tu informaciju.

“Daće Bog da će ovo opet oživjeti. Svake godine nešto gori i tako. Mi ćemo se braniti, a požara će biti”, dodao je na kraju razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar