Mavrak: Zašto Plenković i Milanović izbjegavaju susrete sa Predsjedništvom BiH

Dan uživo 15. dec 202117:25 > 19:40 0 komentara
N1

Ranko Mavrak, novinar Hine, komentarisao je za N1 brojne aktuelne teme. Između ostalog, istaknuo je da premijer Hrvatske Andrej Plenković i Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, izbjegavaju susrete sa članovima Predsjedništva BiH, zato što ne priznaju legitimitet Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Politička klima

Novinar Hine komentarisao je i natpise koji su napisani katoličkoj porodici na vratima u Sarajevu.

“U ovom slučaju imate situaciju gdje se jedna obitelj, ni kriva ni dužna, našla na udaru nekakvog vandala, koji je definiran kao psihički bolesnik, a to se moglo završiti i drugačije”.

O izjavama gradonačelnice Sarajeva, kazao je da je ona reagirala ishitreno kada ništa nije bilo u pozadini šta stoji iza tog incidenta.

“Izjave političara generiraju političku klimu koja je takva kakva jeste i ona nije dobra. Političari sebi ne bi smjeli dopustiti nagađanja“, kazao je.

Govoreći o posjeti BiH premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, rekao je da on nije imao potrebu da pegla ništa što Milanović kaže jer je to nešto što se peglati ne da.

“Plenković je mudar političar da mu je sasvim jasno. Jako je važno da on štiti integritet i kredibilitet Hrvatske kao države koja je difinirala svoju definiciju prema genocidu u Srebrenici kao što je definirao cijeli svijet. Imali ste priliku vidjeti kako Milanović reagira na Plenkovićev odlazak u Ukrajinu. Ja ne mogu reći ništa drugo nego da to nema smisla da jednoj zemlji koja je izložena ruskoj agresiji izmičete stolicu u trenutku kad joj je potrebna potpora”, rekao je Mavrak.

Kompromis za sve

Kako je rekao, njemu je zasmetala činjenica da između BiH i Hrvatske nije bilo kontakata na toj službenoj razini već godinama.

“Važno je da i Plenković i Milanović izbjegavaju susrete sa članovima Predsjedništva BiH, zato što ne priznaju legitimitet Željka Komšića”, naveo je Mavrak.

Kako tumači silne dolaske međunarodnih dužnosnika, upitali smo ga.

“Tako što će se pronaći neka vrsta kompromisa koja bi u ovom trenutku zadovoljila djelimične interese svih koji su uključeni”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!