Mazalica o bilbordima “Granica postoji”: Sarajevo stvara tu granicu, otima se imovina RS

Vijesti 21. sep 202318:47
N1

Srđan Mazalica zastupnik SNSD-a u NSRS danas je za N1 komentarisao posljednja politička dešavanja, a osvrnuo se na optužnicu protiv Milorada Dodika kao i skup podrške najavljen za sutra u Istočnom Sarajevu. Mazalica je kazao da je optužnica protiv Milorada Dodika "dno dna" i da smo tako vraćeni u srednji vijek.

“Postavili ste pitanje da li će RS vratiti ratu koju se zadužila na bečkoj berzi, naravno da je vratila i to prije roka. RS se zadužuje koliko i vraća, bitno je pratiti parametre”, kazao je Mazalica.

Što se tiče ovih protesta, mogu reći da se ne slažem sa namjerom da se stvari sada problematizuju. Kolega Božo Marić je iznio svoje opservacije. Mislim da ima prostora u svakom slučaju u Javnoj upravi da se prave određeni rezovi. Ja sam lično radim u javnom preduzeću i mogu vidjeti kako neko radi i da li je višak. Mislim da sindikat uprave i Božo Marić mogu biti partneri u pravljenju efikasnije javne uprave“, dodao je i kazao:

“Sindikalisti su dobili određena sredstva, povećanje plata je bilo. Nije izdvojeno za topli obrok nego su svi koeficijenti promijenjeni na način da su svi radnici dobili po 100 KM gore u vidu toplog obroka. Ispunjeno je dakle, ne u onoj formi kako je zamišljeno, ali oni su bili zadovoljni”.

Sutrašnji skup podrške Dodiku?

Povod je jer skup je planiran ispred Tužilaštva BiH i nije dobio dozvolu. Razna druga udruženja su se bez problema mogla pojaviti ispred Suda BiH, te pravosudne institucije pripadaju svim građanima BiH. Nije bila dozvola jer bi se protesti pravili protiv “nakaradnog” Schmidtovog zakona. Sarajevo se pokazalo kao loš domaćin. Neke institucije koje pripadaju svim građanima BiH, svi bi trebali da mogu doći. U Banjaluci postoje mjesta za proteste bez obzira ko se okuplja. To pravilo važi za sve. Mi samo tražimo da onako kako građani u FBIH protestuju nezadovoljni odlukama, to isto mogu građani iz RS“, kazao je Mazalica.

Mazalica dodaje da se radi o “ugnjetavanju RS”.

On je predsjednik RS i predstavlja sve građane i radi ono što su njegova ustavna ovlaštenja. Radi se o ugnjetavanju RS na način da se čovjek koji je izabran kao predsjednik Republike, vrši svoja ustavna ovlaštenja, potpiše ukaz o poništenju zakona. Alternativno je mogao vratiti taj zakon, ovo je optužnica protiv čovjeka praktično zato što je predsjednik RS“.

“Sa Schmidtom niko neće da se sastane u RS, pogledajte kakav mu je rejting. Čak i biskup Komarica pere ruke od njega”, kazao je Mazalica.

O optužnici protiv Milorada Dodika je kazao da je “dno dna”.

Optužnica nema nikakvog smisla, to je dno dna. To je samo dno političkog postupanja i djelovanja, vraćeni smo u srednji vijek. Cilj je da se zastraši svako ko digne glavu i kaže da će donijeti zakon kojim se štite interesi RS“.

O bilbordima sa napisom “granica postoji”, kazao je:

Sarajevo stvara tu granicu, otima se imovina RS. Prenose se nadležnosti ugnjetavanjem RS“, kazao je Mazalica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad