Mazalica: Opozicija iz RS želi da prigrabi vlast preko Vijeća ministara BiH

Vijesti 01. nov 202218:45 1 komentar
N1

Opzicija iz Republike Srpske za sutra najavljuje proteste ispred zgrade Radiotelevizije Republike Srpske od 18 sati, nezadovoljni izvještavanjem javnog servisa. Gost N1 bio je Srđan Mazalica, zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS koji je komentarisao najavljene proteste, ali govorio i o drugim političkim temama.

Mazalica je dao svoj komentar na najavljene proteste opozicije RS ispred zgrade RTRS-a.

“Mislim da su oni besmisleni zbog razloga zbog kojih se organizuje, a to su odluke CIK-a. To je takva odluka, a svaka drugačija bi bila smijurija. Kakve veze imaju rezultati izbora sa RTRS? Što se tiče te televizije, zajedno sam tamo bio gost i sa opozicijom i imali smo jednake kriterije. Pozvali su i Jelenu Trivić da se odazove i sučeli sa Miloradom Dodikom, ali nije došla”, kaže Mazalica.

Ističe da opozicija ovim činom traži moralno opravdanje za neke njihove daljne poteze.

“Oni nemaju stvarnu namjeru da ništa promjene, već da je to pretpostavljam, traženje moralnog opravdanja za neke njihove daljne poteze, da uđu u vlast, u Vijeće ministara, sa nekim drugim strankma. Sada se sprema koalicija bez SNSD-a, bez SDA i HDZ-a i pokušava se napraviti ta kombinatorika. Vijeće ministara ne prolazi kroz Dom naroda i na to ciljaju. Pokušava se opozicija tu uvući i to je potpuno pogrešna odluka. Vidjeli smo ranije kada imamo različite stranke na različitim nivoima vlasti, teško je donijeti odluke”, mišljenja je Mazalica.

Opet se osvrnuo na RTRS rekavši da javni servis ima isti odnos prema svim političkim opcijama u RS.

“Vi možete da vidite i različite emisije gdje vlast i opozicija iznosi stavove. Ono što je kod RTRS, za razliku od vas, drugačije, jeste da poziv za gostovanje upućuje poslaničkim klubovima, pa tako traže sagovornike. Ne znam zašto nije bio Nebojša Vukanović koji tvrdi da nikada nije bio gost. Ja sam bio sa Crnadkom, bio sam sa Bursaćem. Nećemo pretresati sad portal RTRS, nisam ni vaš.”

Kaže da opozicija pravi pogrešnu percepciju istupima u javnosti.

“Oni stvaraju percepciju ugroženosti od javnog servisa i upotrebljava naziv režim. Kako nazivati vlast da je režimska koja ne kontroliše pravosuđe, vojsku… Imamo dovoljno medija gdje svi stavovi mogu doći do građana”, kaže Mazalica.

Govorio je i o slučaju i izjavi vlasnika FACE TV Senada Hadžifejzovića kojeg je diorektor RAK-a unaprijed osudio zbog izjave u emisiji, a za kojeg se tek treba utvrditi da li je istinit. Hadžifejzoviću se na teret stavlja da je rekao da Milorada Dodika treba ubiti. Draško Milinović, direktor RAK-a, bez da se napravila istraga, najavio je rigorozne sankcije FACE-u.

“Ne znam šta je konkretno najavio i da će najaviti kazne ako to istraga pokaže tačnim. Vjerovatno. Preslušao sam snimak i mislim da je rekao to što se tvrdi. Imao je namjeru da to bude nejasno i da mu se može spočitavati. Kao kad đaci jedan drugom šapću i dobacuju na času. Neka vještačenje pokaže šta je bilo. Očekujem izvinjenje Senada Hadžifejzovića i mislim da je to opasno što je rekao. Isto tako, ja se mogu izviniti ako se dokaže suprotno”, kaže Mazalica.

Misli da ovo nije politička odluka, jer je Milinović nekada bio šef kabineta Željke Cvijanović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zatražio je da budu pripremljeni zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti, o sprečavanju jezika mržnje, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka. Ovo je uradio dan nakon samoubistva mladića iz Laktaša zbog cyber bullinga.

Na pitanje, da li će ovaj zakon spriječiti širenja laži o genocidu u Srebrenici ili nazivanjem Bošnjaka samo muslimanima, Mazalica je rekao:

“To vezano za genocid u Srebrenici je iznošenje različitih stavova, to nije lažna informacija. Taj zakon se ne odnosi na izražavanje ličnih stavova i mišljenja, nego se odnosi na informacije koje mogu do dovedu do narušavanje javnog reda i mira, do dukoba, do nereda”, zaključio je Mazalica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare