Mazalica u raspravi sa Crnatkom: Hrvatski jezik je nastao iz srpskog

Vijesti 02. nov 202214:47 1 komentar
Screenshot/BeFunky

Današnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske obilježila je i rasprava poslabnika SNSD-a Srđana Mazalice i PDP-a Igora Crnatka.

Naime, rasprava je nastala oko hrvatskog jezika, ali i partnerstva sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Mazalica smatra da je hrvatski jezik nastao iz srpskog jezika.

“I za mene je svaka riječ upotrijebljena u hrvatskom i srpskohrvatskom prije 1990. godine srpska riječ. Za mene su i vanjski i inostrani i spoljni srpske riječi kao i kruh i hljeb te zrak i vazduh. To što je poslije 1990. godine hrvatski jezik počeo da divergira od srpskog pa uveo riječi zračna luka umjesto aerodrom, to je uredu i to može, ja ću slobodno koristiti i ne želim da mi spočitavate”, dodao je Mazalica.

Zatim se osvrnuo na partnerstvo sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske.

“Mi se možemo sa Milanovićem ne slagati oko 10 stvari, a oko 11. možemo i hoćemo sigurno kao što se vi sa Bakirom Izetbegovićem od 10 stvari možda ne slažete s jednom, a sa devet da. Pa ste tako s njim formirali vlast na nivou Bosne i Hercegovine, a niste imali srpski legitimitet, pa ste izabrali Centralnu izbornu komisiju protiv koje se sada bunite, kao što ste zajednički izmijenili Poslovnik i kao što drže sve vaše kadrove od Agencije za lijekove itd.”, ustvrdio je Mazalica.

Zatim je dodao da Milanović ima pojedine stavove koje podržavaju.

“Najveći problem RS je unitarizam koji dolazi iz Sarajeva i kad se tu slažemo s milanovićem to zapravo nije nikakav problem. Ne razumijete razliku između ekonomskog i politčkog partnerstva. Mi možemo s Rusijom da imamo vanjsku razmjenu nula, ali ako Rusija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija zajedno sa Kinom štiti RS jer je to strateško mjesto međunarodnog prava i ako Rusija na tom mjestu ne dozvoljava da se legalizuje visoki predstavnik u BiH to je za nas važno, a vi se sastajte sa Schmidtom, on je vaš čovjek”, poručio je Mazalica.

Na to sve mu je odgovorio kolega iz skupštinske klupe Igor Crnadak, kome su, između ostalog, ove riječi i bile upućene. Prvo se i on osvrnuo na hrvatski jezik.

“Nisam ja vama branio, slobodno pričajte hrvatski to je sastavni dio vaše nove politike jer vi ne razumijete ekonomska i politička partnerstva. Rusija je u ratu, ima svoje probleme i logično je bilo da iz takvog partnerstva dođe neka korist bilo da je riječ o onoj maloj ili velikoj”, naveo je Crnadak.

Prokomentarisao je i prozivke za partnerstvo sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA.

“Pa Srđane dragi, vi ste tamo u većini i opet frka ko će diskustovati u UN-u. A znate ko će diskutovati – Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH koju je upravo SNSD izglasao. Vi ste sada dogovorili sa Izetbegoviem ovo sve što se dešavlao u CIK- u i dogovorili ste novo Vijeće ministara BiH koje će formirati SNSD i SDA”, zaključio je Crnadak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare