Medicinska sestra Kulovac: Pacijenti od nas traže riječi utjehe, podršku i nadu

Vijesti 12. maj 202114:45 > 14:52 0 komentara
N1

Svake godine, u svijetu se 12. maj obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva. Povodom njihovog dana obišli smo Dom zdravlja Vogošća i razgovarali sa dipl. medicinskom sestrom Nihadom Kulovac. U razgovoru za N1 je govorila o načinu odabira profesije, njenoj težini, odgovornim zadacima, ali i borbi protiv pandemije koranavirus.

“Osobe koje imaju imaju 13 i 14 godina su zapravo djeca i kada biraju svoj put, smatram da nisu dovoljno zreli i da shvate šta određena profesija nosi sa sobom. I ja sam tada izabrala ovu profesiju smatrajući da ću biti heroj i da ću pomagati ljudima, izmamiti osmijeh kod pacijenata. U ovoj profesiji je zaista tako. Ali u tom periodu, nisam razumjela kakvu težinu i odgovornost ovaj posao nosi”, priča nam Kulovac.

Psihološka podrška pacijentima

Kroz posao spoznaju težu stranu ove profesije. No, ipak smatra da ukoliko se voli svoj posao i bira sa ljubavlju, može se i nositi sa time.

“Medicinske sestre i tehničari su spremni prilagoditi se bilo kojoj situaciji, tako i u pandemiji bili smo spremni i smatramo da smo odgovorili postavljenim zadacima. Za cijeli je svijet bilo ovo nepoznato, tako i za našu profesiju. Našli smo način da pomognemo građanima, morali smo i sebe zaštiti i naš zdravstveni sistem”, ističe sestra Kulovac.

N1

Medicinska osoba je ona koja najviše vremena provodi uz pacijenta, pa je, kaže, taj pritisak i prije pandemije bio prisutan.

“Ljekar je dio tima koji je neizostavan. Ljekar je taj koji će uključiti određenu terapiju, a sestra ta koja će je sprovoditi i pratiti pacijenta. Sestra daje i psihološku njegu pacijentima i porodici. Mora biti dobar čovjek, empatična i ljubazna”, kaže naša sugovornica, dodajući:

“Pacijenti traže riječi utjehe, podršku, traže naš osmijeh, sve kroz naše oči, glas i pokrete tijela. Žele da im ulijemo nadu i naša profesija to nosi sa sobom”.

I pacijenti imaju samo riječi hvale.

“Sve najbolje mogu reći. Jučer sam išao da primim pencilin. Zadivljen sam kako su organizovani. Samo za pohvaliti. Nikada nisam imao loše iskustvo sa njima. Svaka im čast. Najveće su žrtve u ovom vremenu”, poručuje Taib Kišić

“Sestre su super. Što se tiče njih, nikad nema problema”, dodao je Mehmed Alihodžić.

Danas se obilježava Međunarodni dan sestrinstva. Posjetili smo Dom zdravlja Vogošća i razgovarali sa medicinskom sestrom Nihadom Kulovac. U razgovoru za N1 kaže: "Pacijenti traže riječi utjehe, podršku, osmijeh, i to je draž ove profesije"

Posted by N1 Bosna i Hercegovina on Wednesday, May 12, 2021

 

Ljekarska komora FBiH čestitala je Međunarodni dan sestrinstva svim medicinskih sestrama i tehničarima širom svijeta.

“Milioni medicinskih sestara – tehničara svakodnevno se brine o inficiranim i teško oboljelim pacijentima. Njeguju ih, hrane, daju propisanu terapiju i pokazuju nadljudsku snagu i želju da pomognu. Razvoj dobrog odnosa i povjerenje između medicinske sestre i pacijenta, jedan su od ključnih elemenata uspješnog liječenja i spona između samog ljekara i pacijenta, jer upravo medicinske sestre predstavljaju ključ u implementaciji modela hronične njege, dijagnostike i terapije u zdravstvenom timu koji pruža brigu i fokusiran je na pacijenta. To oboma predstavlja priliku za rast i razvoj, a nama ljekarima satisfakciju što imamo izvanredne sardnike u svakodnevnom radu, vrlo često i velike prijatelje u medicinskim sestrama – tehničarima”, ističu u čestitki uz: “Hvala Vam što postojite”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!