Mediji na njemačkom: Vučiću odgovara “izgubljeno glasanje”

Vijesti 24. maj 202416:05 1 komentar
REUTERS/Eduardo Munoz

Štampa na njemačkom piše o glasanju u UN-u o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. DW izdvaja pisanja SRF-a i FAZ-a. „Debata je bila sve samo ne pomirljiva“, piše SRF. FAZ ističe da „Vučiću treba nacionalna vruća tema“.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) piše kako je nakon izgubljenog glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o danu sjećanja na genocid u Srebrenici, Milorad Dodik vježbao matematičke vještine.

“Nacionalistički predsjednik Republike Srpske, koja je dio Bosne i Hercegovine, došao je do zaključka da su njegovi Srbi u suštini osvojili glasove – samo ako se tačno prebroji”. Autor Michael Martens ističe da Dodik nije mogao da negira da su 84 članice UN glasale za, a samo 19 protiv rezolucije, „što je značilo da je ona usvojena”.

„Ali Dodik je drugačije računao. On je brzo dodao 68 uzdržanih i one članove koji nisu glasali (22 zemlje nisu glasale prim. red.) na glasove protiv. Tako je došao do ‘skoro 110 država‘ koje su bile protiv rezolucije. ‘To znači da je rezolucija propala‘, zaključio je čovjek koji je više od dvije decenije najmoćniji politički lider bosanskih Srba”, piše FAZ.

Vučić: Žigosati Srbe kao narod

List ističe da je za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jasno o čemu se navodno radi: „Srbe kao narod treba žigosati i pred cijelim svijetom oklevetati kao ‘genocidne‘”.

„Horu se”, stoji dalje u tekstu, „pridružilo i srpsko pravoslavlje”.

„U četvrtak su zvonila crkvena zvona širom zemlje u znak protesta zbog glasanja a patrijarh Porfirije se žalio na ‘nepravdu prema srpskom narodu‘”.

Vučić je također zaprijetio da će Rezolucija izazvati politički haos na Balkanu, piše FAZ, a odgovorajući njemačkoj ambasadorici je rekao: „Teško je govoriti nakon Njemačke, koja predstavlja najmoćniju državu u Evropi i osjeća da ima nedvosmisleno pravo da daje moralne lekcije svima koji imaju drugačije mišljenje. Zašto, pitao je predsjednik retorički ukazujući na Holokaust, „ne govore o genocidu koji je njihova zemlja počinila?”

Martens naglašava kako je to već sedmicama lajtmotiv srpskih debata – bar onih koje određuju vlast u Beogradu i njeni mediji: „Baš ti Nijemci! Baš Hitlerovi unuci, od svih ljudi, da svijetu drže lekcije o srpskim zločinima, a sami su počinili najveće zločine svih vremena”.

FAZ zaključuje da „na unutrašnjem planu Vučiću odgovara izgubljeno glasanje i gnjev koji je izazvao protiv Njemačke”, s obzirom da će uskoro izbori. „A nacionalna vruća tema je nešto najbolje što može da se desi predsjedniku u ovom trenutku”, zaključuje Michael Martens u dnevnom listu iz Frankfurta.

„Diplomatski fijasko”

„Odluka je donijeta tek poslije teške borbe i predstavlja diplomatski fijasko”, piše portal švajcarske radio-televizije SRF.

Ističe da se Rezolucije, koje su prvenstveno simbolički značajne, obično usvajaju konsenzusom u Ujedinjenim nacijama. “No, u ovom slučaju o tome ne može biti ni govora. Samo 84 zemlje glasale su za rezoluciju o Srebrenici, uključujući i Švajcarsku”.

Autor naglašava da je protiv glasalo 19 zemalja, među kojima su Srbija, Rusija, Kina i Mađarska, te da se 68 zemalja uzdržalo od glasanja. “Ovo nije ubjedljiv rezultat. To je šamar za Zapad, koji je većinski podržao odluku”.

Rezolucija „moćnih, velikih, bahatih”

Portal citira njemačku ambasadoricu u UN-u Antje Leendertse, koja je kazala da Rezolucija o Srebrenici nije uperena protiv srpskog naroda. „Ona je usmjerena isključivo protiv onih koji su odgovorni za genocid“, naglasila je.

SFR dodaje i da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić oštro napao pristalice Rezolucije, koje je opisao kao „moćne, velike, bahate“. Pitao ih je da li će ova Rezolucija donijeti pomirenje. „Ne”, odmah je odgovorio, „ona unosi razdor”.

„Debata u UN-u, koja se sedmicama vodi ispred i iza kulisa, bila je sve samo ne pomirljiva”, piše SRF. “Brojne delegacije zemalja optužile su inicijatore da nisu pregovarali transparentno i da nisu bili dovoljno uporni u traženju konsenzusa”.

Naglašava se da je tajming ove odluke bio „krajnje nesretan”.

„Zašto se sada bavimo genocidom koji se dogodio prije 29 godina, dok se u Gazi čine ratni zločini”, piše SRF i zaključuje da „spor još jednom pokazuje koliko su trenutno duboki razdori u UN-u. I kako je malo volje da se pokušaju prevazići”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare