Međunarodna i Evropska federacija novinara: BiH ne smije postati jedina evropska država bez javnog servisa

Vijesti 31. jan 202417:04 0 komentara
BHRT

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) apeluju na rukovodstvo BHRT-a i političare u Bosni i Hercegovini da hitno pronađu rješenje za “katastrofalne finansijske poteškoće”, te upozoravaju da je u pitanju samo postojanje javnog servisa i sudbina 800 radnika.

Organizacije upozoravaju da se ovaj javni servis suočava sa rizikom gašenja zbog čega će 800 zaposlenih ostati bez posla, ako se ne postigne dogovor o finansiranju.

U pitanju je samo postojanje javnog servisa, ali i 800 zaposlenih. IFJ i EFJ podržavaju sindikalne zahtjeve za hitnim postizanjem sporazuma, kao i za implementaciju pravednih plata, viših plata i boljih uslova rada. Sindikat dalje poziva finansijske inspekcije i tužioce da utvrde gdje su završila sredstva zaposlenih i ko je odgovoran za stečaj BHRT-a, kako bi se kaznili oni koji su prekršili zakon”, navodi se u saopštenju.

Osim što nam već osam godina nisu uplaćivani doprinosi za sramotno niske plate, što se posebno negativno odražava na penzije, radnici BHRT-a nisu dobili dio decembarske plate, a sasvim je sigurno da nećemo ni primaju narednu platu za januar. Radnici su u strahu za egzistenciju i svoje porodice. Mi brinemo kako ćemo platiti kredite i preživjeti. Samo tražimo da nam omoguće da budemo profesionalci, da radimo svoj posao i budemo za to adekvatno plaćeni”, rekla je Neda Tadić, novinarka BHRT-a i članica Nezavisnog sindikata radnika BHRT-a.

Predsjednica EFJ-a Maja Sever je dodala: “Bosna i Hercegovina bi mogla postati jedina evropska država bez javnog medija. Prošlo je mjesec dana otkako je BHRT zvanično bez finansiranja, a političari se još uvijek ne slažu oko rješenja. Moraju shvatiti da je to vanredna situacija. Solidarni smo sa radnicima BHRT-a koji i dalje rade u ovoj teškoj situaciji”.

Predsjednik IFJ-a Dominique Pradalié rekao je: “Mi stojimo uz radnike BHRT-a i pozivamo vladu da preduzme mjere. Javnost ima interes da dobije pristup jakim, kvalitativnim, nezavisnim javnim medijima i to ima cijenu: pristojne plate za sve radnike i sigurnost zaposlenja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!