Međureligijsko vijeće u BiH osudilo napad na povratnike

Vijesti 09. jan 202417:57 0 komentara
REUTERS/Dado Ruvic

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini oštro osuđuje svaki oblik vrijeđanja vjernika, građana motiviran nerazumijevanjem pripadanja drugacijoj religiji od one kojoj sami pripadamo kao i diskriminacije prema muslimanima u Vlasenici tokom pravoslavnog praznika Božića. Takvi postupci su neprihvatljivi, ne samo u duhu međuljudskog poštovanja i razumijevanja, već i u svjetlu univerzalnih vrijednosti ljudskih prava.

Pravoslavni Božić je vjerski, kulturni i porodični praznik koji ima dubok značaj za mnoge pravoslavne vjernike širom svijeta.

To je slavljenje rođenje Isusa Hrista, prilika za duhovnu obnovu, porodično okupljanje ali ono najvažnije Božić je prilika da se pojača međuljudska solidarnost, ljubav i razumijevanje, naveli su danas iz Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini

Kroz dijalog i razmjenu dobrote, ovaj praznik kao i mnogi drugi vjerski praznici mogu služiti kao most za jačanje međuljudskih veza i saradnje.

“Ovaj incident odražava ozbiljnost izazova s kojima se suočavamo u izgradnji međureligijskog i međukulturnog dijaloga. Pozivamo sve građane i institucije u Vlasenici kao i u drugim mjestima gdje se ovakve pojave desavaju da se zajedno zalažu za poštovanje svih religija i kultura, te da se bore protiv svih oblika mržnje i diskriminacije, te da praznik Božića bude prilika da gradimo dobre komšijske odnose. Ovim putem izražavamo solidarnost sa muslimanskim stanovništvom Vlasenice i drugim mjestima te pozivamo sve građane da se pridruže u promicanju međureligijskog razumijevanja i postivanja, te da zajednički stojimo na strani dobra”, stoji u reakciji Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!