Mehmedović o korištenju službenih vozila: Sve se uveliko zloupotrebljava

Vijesti 14. jun 202311:58 1 komentar
N1/F.Z.

"Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na posljednoj sjednici nije dozvolio da komentarišem pristigle odgovore na zastupnička pitanja koja sam postavio vezano za korištenje službenih vozila", iako je, kako kaže, imao pravo po Poslovniku na to, rekao je zastupnik u ZD PS BiH Šemsudin Mehmedović.

Kaže kako je analizirao odgovore i rezultate analize želio je ustupiti javnosti te se danas i samoinicijativno obratio medijima.

“Akcenat stavljam na vozila koja su dodijeljenja na raspolaganje 24 sata dnevno. Čak 149 službenih vozila na raspolaganju je 24 sata dnevno funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima samo na nivou BiH. Radi se o ministrima i direktorima institucija, njihovim zamjenicima i pomoćnicima, šefovima kabineta, sekretarima ministarstva itd. To nije konačan broj, poslao sam pitanja za 73 adrese, a dobio 68 odgovora”, kaže Mehmedović.

N1/F.Z.

Kaže kako institucije posjeduju i druga službena vozila, ali on ističe i problematiziram skupocjena službena vozila koja su na raspolaganju 24 sata, sedam dana u sedmici, 365 u godini, a čije troškove plaćaju građani BiH.

“U njihovom putnom nalogu upisuje se samo mjesečna kilometraža, a relacije u toku mjeseca navode se samo za putovanja duža od 80 kilometara i sve se uveliko zloupotrebljava”, kaže.

“Pravilnik o uslovima nabavke i načina korištenja službenih vozila u institucijama BiH propisao je “Korištenje službenog vozila kontinuirano 24 sata dnevno, rukovodilac institucije odobrava posebnim aktom”. Znači, rukovodilac institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez ikakve saglasnosti i kontrole organa koji je imenovao i bez ikakvog kriterija”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare