Memorijalni centar Srebrenica predstavio aplikaciju za online pristup mezarju

Vijesti 27. apr 202212:26 > 12:29 0 komentara
Foto: Srebrenica Memorial Center / Facebook

Memorijalni centar Srebrenica danas je predstavio rezultate projekta "Gdje su" koji je kroz godinu dana uspješno proveo mapiranje mezarja žrtava genocida, postavio online bazu 6.671 ukopanih u Potočarima, razvio aplikaciju za pretrage, omogućio pristup putem web-stranice i izvršio postavku info-stanice u mezarju.

“Želim zahvaliti Vladi Kantona Sarajevo na podršci projektu, te kompaniji Visiot i Ahmedu Suljiću koji su besplatno kreirali aplikaciju. Iza nas je više od godinu dana rada na provjeri podataka, fotografisanju lokacija, doradi postojeće baze i vjerujem da je ovo važan iskorak ka odavanju poštovanja svakoj žrtvi genocida koja je ukopana u Potočarima”, poručio je koordinator projekta Almir Salihović.

U sklopu projekta svoj doprinos su dali mladi profesionalci iz Srebrenice uključujući Lamiju Salihović, Ajlu Avdić, Mevliju Bećirović, Ahmedina Đozića, Redžepa Ustića i Adisa Smajića.

“Projekat ‘Gdje su’ je stvorio okvir u kojem pokazujemo koliko mladi ljudi iz lokalne zajednice mogu pomoći u istraživačkom radu i provedbi projekata u okviru Memorijalnog centra. Važno je da kao institucija prepoznajemo kapacitete lokalne sredine, damo mladim priliku da se obrazuju i osposobljavaju. To je važna poruka u borbi protiv rezultata genocida na ovim područjima. Ponosan sam na članove i članice tima koji su danonoćno radile kako bismo ovaj važan i odgovoran posao priveli kraju”, kazao je Salihović.

Info-stanica u mezarju će osigurati lakši pronalazak mjesta ukopa za sve posjetioce i članove porodica žrtava genocida. Također, kroz online pristup i pristup fotografijama lokaliteta, Memorijalni centar je želio učiniti bližim nišane i mezarje članovima porodica žrtava širom svijeta koji nisu u mogućnosti da dođu u Srebrenicu.

“U razgovoru s porodicama, često čujemo kako neko samo želi da prouči fatihu, vidi nišan još jednom i ime svojih voljenih. Učinili smo da oni budu bliži jedni drugima. To je ono što naš rad i posao u instituciji čini vrijednim i posebnim”, dodao je Salihović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!