“Meni nije jasan ovaj narod”: Svega dvadesetak okupljenih na protestu u Tuzli

Vijesti 01. maj 202321:17 1 komentar
N1

Nije vrijeme za slavlje već za proteste, poruka je Sindikata solidarnosti koji je danas održao tradicionalni prvomajski protest pred devastiranom zgradom "Soda So" Tuzla uz simboličan ručak. Oko 20 okupljenih nekadašnjih radnika propalih tuzlanskih fabrika nije krilo ogorčenje trenutnom situacijom, stanjem u državi, pasivnošću građana, odlaskom mladih i neizvjesnošću.

Članovi Sindikata solidarnosti razočarani su što je građanima danas prioritet ražanj i roštilj, a ne protest.

“Ne znam šta slavimo. Slavimo li što smo najkorumpiranija i najiromašnija zemlja, što nam mladi odlaze. To slavimo? Pogažena su nam sva ljudska i radnička prava. Je li vrijeme za salvlje? Po meni nije. Zato mi svake godine organizujemo ovaj provmajski protest pod moto ‘Nije vrijeme za slavlje, vrijeme je za proteste'”, istaknuo je Sakib Kopić iz Sindikata solidarnosti.

“Kada je bila država i kada su je vodili pravi ljudi, slavilo se. Ja sam radio u TTU od malih nogu, dođe prvi maj, ukrasimo mašine, dobijemo neki novac da obradujemo svoje porodice i kupimo nešto, donesemo kući, svi slavimo, svi veseli. Međutim, sada je Praznik rada za lopove i kriminalce što vladaju državom i oni jedu janjetinu”, dodao je bivši radnik TTU-a Mehmed Terzić.

A slavilo se nekada i u radnoj atmosferi, a i kod kuće, prisjetili su se prisutni.

“Da će se vratiti ta vremena. To je bila stvarno proslava Prvog maja. Ovo sada je beznačajno sve”, mišljenja je nekadašnja radnica Hotela Tuzča Desanka Đorđijevska.

Radnička klasa je danas u nezavidnom i teškom položaju, ali i pasivna da bi nešto promijenila.

“Slavilo se dok su bila dobra vremena, dok su bili radnici u fabrikama, omladina na svojim mjestima. A gdje su sada ti radnici, gdje su sada te fabrike?”, pita se Senad Subašić.

Opširnije u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare