Migrantska balkanska ruta je pakao za djecu

Vijesti 29. nov 202218:47 1 komentar

Od ukupno 48 ispitane djece migranata, svi su doživjeli određeni vid nasilja, rezultati su izvještaja ''Gdje god da idemo, čine nam zlo''. Djeca koja putuju balkanskom rutom, te se privremeno zadržavaju u našoj državi, u svojim ispovijestima govorila su o nasilju koje su doživjeli ili kom su bili svjedoci.

Znamo li šta proživljavaju djeca izbjeglice?

”Djevojka je vrištala, pokušavala da se spasi, ali ju je taj krijumčar seksualno zlostavljao, vidjeli smo.”

”Kada djeca prave buku, ili kada krijumčara ne slušaju, on ih samo šamara i šamara…”

Ovo su ispovijesti dvoje od skoro 50 djece migranata. Svjedočili su o različitim oblicima nasilja, koje su gledali ili i sami doživjeli, prolazeći balkanskom migrantornom rutom ka zemljama zapadne Evrope.

”Dječaci su otvoreno o tome govorili, manje o seksualnom nasilju, više o fizičkom nasilju od strane krijumčara, vodiča, bilo je slučajeva i od strane policije granične, gdje su im otuđivali telefone, novce, torbe, obuću, odjeću, vraćali ih pješke, u jako teškim situacijama i stanjima, gdje dijete dođe povrijeđeno, u ranama, infekcije po tijelu”, kaže  Belma Agić, Save The Children.

”Ovo se uglavnom dešavalo u zemljama između njihovih zemalja porijekla i BiH gdje smo radili intervjue, spominjane su Grčka, Turska i druge države, ali nažalost nije još uvijek bilo nikakvih procesuiranja. To jeste jedna od naših molbi prema institucijama ovih država da pokrenu ove istrage”, kaže Bogdan Krasić, Centar za migracije i raseljenost.

Šest mjeseci istraživanja i razgovora sa izbjeglicama iz zemalja južne i zapadne Azije, rezultiralo je izvještajem ”Gdje god da idemo, čine nam zlo”. Svakim novim neuspješnim pokušajem prelaska granice, strah se povećava.

”Pokušavajući doći do Evrope, migranti su izloženi raznim vidovima torture, nasilja, seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja, trgovine ljudima, a posebno u segmentu su zabrinjavajuće ranjive grupe te kategorije migranata”, ističe Emina Halilović, pomoćnica ombdusmena za ljudska prava.

Napredak koji su Bosna i Hercegovina i Srbija ostvarivale u zbrinjavanju izbjeglica, zaustavljen je ratom u Ukrajinom. Vratili smo se na početnu tačku, kaže Nevena Vučković Šahović, što je najviše primjetno u odnosu lokalnog stanovništva prema migrantima.

”Ali se stanovništvo ne bi tako ponašalo i osećalo, da ustvari nije izloženo stalnom podstreku vlasti i to sa najviših nivoa. Naše države zaključuju neke međunarodne ugovore o kojima mi ništa ne znamo, ne znamo šta je sadržaj tih ugovora, o vraćanju tih ljudi. Ustvari mi činimo sve da zaštitimo zapad od tog priliva izbeglica, a radimo to na najgrublji mogući način.”, kaže  Nevena Vučković-Šahović, bivša specijalna izvjestiteljica UN kimiteta.

Za većinu migranata i izbjeglica Bosna i Hercegovina i susjedne zemlje su uglavnom zemlje tranzita. No, zbog nemogućnosti ulaska u države zapadne Evrope, ostaju zaglavljeni. Čak jednu trećinu svih njih, čine djeca. DG, N1, Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare