Milanović: BiH je za Ukrajinu Švicarska, ovo je hrvatska politička tragedija

Vijesti 24. jun 202212:09 > 12:28 8 komentara
N1

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović oštro je kritikovao lidere Hrvatske i Evropsku uniju zbog nedavanja statusa kandidata Bosni i Hercegovini, ali i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Istakao je kako je ovo hrvatska politička tragedija, da su Andrej Plenković i Gordan Grlić Radman izdali Hrvate i Hrvatsku nametnuvši dodatne uvjete BiH za sticanje statusa kandidata. Poredio je BiH s Ukrajinom i naglasio: “BiH je i prije ruske invazije za Ukrajinu bila Švicarska”.

“Umirem od stida”

“Ono što je Plenković rekao u Briselu je hladna sadistička izdaja Hrvatske. Ono što je Evropsko vijeće usvojilo jučer je bezobrazni cinizam, a Plenković se još time hvali. Kada će BiH dobiti status kandidata? Nikada jer nekima ne odgovora da se to ispuni, a to neće biti ni prije izbora jer žele pokrasti izbore. U BiH postoje oni kojima je nevjerovatno stalo da BiH napreduje prema EU – to su Hrvati, oni su najbliži EU. Drugi ne mogu reći da su protiv. Srbi vide tu svoj interes, bošnjačke strukture su jednoglasno podržale i tražile da BiH dobije status kandidata odmah. Šta je Plenković poručio? Šta je Grlić Radman poručio – da je BiH disfunkcionalna država i da ne može biti kandidat. Šta je s Ukrajinom? BiH je za Ukrajinu bila Švicarska, ne svojom voljom jer ima kvazi kolonijalnu upravljačku strukturu koja zadnjih 10 godina nije radila ništa. U kamere je princ od kafilerije (Grlić Radman), objašnjava da je BiH hrpa smeća i vapaj Hrvata, Srba i Bošnjaka koji je jedinstven otežava tačkama 20. i 21. Evropsko vijeće postavlja uvjete u kojem se općenito navodi izborna reforma i kaže da će se odmah kada to naprave EK pozabaviti time. Zašto se to radi? Ako nemaju mozga, imaju li srca?”, upitao je.

Istakao je kako je ovo hrvatska politička tragedija i uništavanje hrvatske države te da BiH treba gledati kroz prste jer nikada neće ispuniti sve kriterije kao što je to učinila Hrvatska.

“Ovakvo laganje… Grlić Radman kaže da je BiH disfunkcionalna, a Ukrajina može koja se raspada pod radom, ali BiH idemo uništiti. To je valjda da se Plenkovićev projekt ‘Ljubimac’ ne ugrozi. Umirem od stida. Umirem od stida, a ne bih trebao”, kazao je.

“Sikter”

Na upit novinara o pritužbama visokog predstavnika u BiH na njega, a koje je Plenković jučer spominjao, kazao je kako je “Schmidt produžena ruka vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, s problematičnim ovlastima”.

“Žalio se sarajevskom Veleposlanstvu Hrvatske? A šta mu je Veleposlanstvo odgovorilo? U BiH se to kaže sikter. Radi se o čovjeku koji je tamo ilegalno i ne želi koristiti ovlasti da se usvoje izborne promjene”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad