Milanović: Kako stvari stoje Čović neće biti kandidat na izborima

Vijesti 13. jun 202211:39 > 11:51 8 komentara
Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek/Arhiv

“Kako stvari stoje Čović neće biti kandidat na izborima”, poručio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, komentarišući sinoćnji susret bh. zvaničnika u Briselu, te odluku lidera HDZ-a BiH da mu ne prisustvuje.

Podsjetimo, Čović je izjavio da se nije pojavio na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom jer bi time “dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova Predsjedništva i onima koji ne poštuju osnovna ustavna načela”.

“Nema smisla biti na sastanku koji promovira dva bošnjačka člana Predsjedništva”

“Čović je za mene prvenstveno predstavnik Hrvatskog narodnog sabora, nije ni kandidat. Kako stvari stoje, Čović neće ni biti kandidat na izborima. Tu cijelu priču pratim danima, Plenković pokušava stvoriti iluziju da preko dvije visokopozicionirane osobe koje poznaje u Bruxellesu, a koje se ne pita ništa, napravi se cijela skalamerija, cirkus, unaprijed se zna da je to potrošenih toliko i toliko galona kerozina, ode se i ne napravi se ništa i vrati se kući u Mostar ili Sarajevo”, rekao je u komentaru Milanović.

“Čudi što je Čović uopšte i otišao u Bruxells”

Navodi kako Čović nije imao izbora.

“To nije eksces, to je očekivano ponašanje. Čović nije imao izbora, nije eksces nego obrambena pozicija”, rekao je Milanović, dodavši da se čudi što je Čović uopće otišao u Bruxelles.

To je povezao sa lobiranjem premijera Hrvatske u središtu Evropske unije.

“Bilo je jasno da se neće tamo slikati s nekim ljudima, recimo s Komšićem. Plenković kao da živi u nekom svom međusvijetu, ne paralelnom, ovo je međusvijet. Očekivati da će se prvi političar Hrvata u BiH do te mjere upropastiti, da će djelovati protiv svojih instinktivnih interesa je opako. Sada se on zamjerio Plenkoviću ovim nedolaskom i distancom koju je zauzeo. I ovaj će mu se ići svetiti. To je to”, rekao je Milanović.

Podsjetimo, sinoć su lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine te članovi Predsjedništva BiH nakon višesatnog sastanka s visokim zvaničnicima Europske unije u Briselu prihvatili sporazum kojim, između ostalog, ponavljaju predanost očuvanju mirne, stabilne, suverene i neovisne funkcionalne BiH, te izražavaju predanost reformama kojima se unapređuju europske integracije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare