Milanović komentarisao zeleno svjetlo za BiH i ponovo se obrušio na Plenkovića

Vijesti 22. mar 202409:42 0 komentara
N1

Lideri država članica donijeli su u četvrtak u Bruxellesu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom i pozvali Komisiju da pripremi pregovarački okvir. Komentirao je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović novim napadom na premijera Plenkovića.

“Pozdravljam otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina je nama susjedna, prijateljska i, što je posebno važno, država u kojoj žive i pripadnici hrvatskog naroda koji su među prvima krenuli u obranu naše Domovine zajedno s hrvatskim ljudima. Strateški je i nacionalni interes Hrvatske da BiH danas i sutra bude stabilna i uređena država triju konstitutivnih naroda u kojoj će se jamčiti prava Hrvata, država u kojoj će Hrvati ostati živjeti i država s kojom ćemo imati granicu koja spaja, a ne dijeli hrvatski narod.

PROČITAJTE JOŠ

BiH je odavno, kao što već godinama zagovaram, mogla početi pregovore s EU, samo da je bilo iskrenosti i poštenja briselske birokracije. Ali, nije krivac samo Brisel.

Pregovori EU s BiH mogli su početi puno prije da je Hrvatska proteklih godina imala Vladu i premijera s imalo političke odvažnosti i državničke mudrosti. No, Hrvatska je za premijera imala – i još kratko će imati – Andreja Plenkovića, političku kukavicu i karijernog kalkulanata, koji se ni u jednom pogodnom trenutku – a bilo ih je na pretek – nije usudio pisnuti ili, ne daj Bože, zamjeriti briselskim elitama.

Zoran Milanović (N1)

Kako ne bi naštetio svojim osobnim karijernim interesima, Plenković je dopuštao da se drugorazredni isluženi političari ponašaju kao kolonizatori BiH i nameću joj propise i zakone koji su gotovo uvijek išli na štetu hrvatskog naroda u BiH. Pa sada Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH jer do danas nije promijenjen onaj najvažniji, izborni zakon.

Umjesto kao država triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda, BiH sada u pregovore ulazi s obespravljenim Hrvatima i jasnom namjerom europske birokracije – što niti ne skrivaju – da od BiH stvore nekakvu građansku državu u kojoj bi, po njima, prava konstitutivnih naroda samo smetala i još bi ih više zatirali. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno. I dok Plenković i sada u Briselu poslušno šuti, kao svih ovih godina, ja svima u Briselu odmah dajem do znanja, da sutra ne bi bili zatečeni: Hrvatska je punopravna članica EU i počet će koristiti svoja prava kao što čine sve druge suverene države.

Za početak, kroz nekoliko mjeseci, Hrvatima u BiH vratit će se oteta prava koja im pripadaju. BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH. Jer, Hrvatska će imati državničku, a ne poslušničku vladu!”, poručio je Milanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!