Milanović nije poslušao savjet “Hasan-age”

Vijesti 07. dec 202119:32 2 komentara
Milanović i Izetbegović
Milanović, Izetbegović i Mesić (Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas)

Nije Milanović poslušao savjet, kako kaže "Hasan-age", da manje govori, pa je žestogo odgovorio Bakiru Izetbegoviću. Nastavio je diskutovati o razmjerama genocida u Srebrenici, a njegove "oštre" strijelice nisu zaobišle ni člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Prije dva mjeseca u Zagrebu ugodno ćaskanje, danas na relaciji Izetbegović-Milanović “politička paljba”.

“Mnogo govori za jednog predsjednika, mislim da bi bilo bolje da manje govori, a da više razmisli. Čuli smo da se to relativizira, da se upoređuje genocid u Srebrenici, da li je neki genocid, koliko je šta trajalo, mislim da to ne treba raditi”, poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

“Onda se javi gospon Bakir kao veliki Hasan- aga, veliki pomiritelj, nahuška tog udbaša iz Zenice na mene, uvijek ima nekoliko ljudi koji će se derati, i onda mi kaže on, veliki državnik da bih trebao biti pametniji. Rekao je da bi trebao malo više razmišljati. Još gore, dakle ne razmišljam”, odgovara Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Milanović je potom nastavio da govori članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću…

“Vidim Džaferovića, sponzora mudžahedina u Zenici i Kaknju kako dolazi u Vukovar, znate što dolazi – provocira Srbe”.

Još je jednom Milanović preispitivao presude suda u Hagu, te poručio da Holokaust, Jasenovac i Srebrenica nisu isto. Suprotno tome, komentarisao je šef diplomatije Hrvatske.

“Genocid nema razinu, niti gradaciju kojom se procjenjuje broj žrtava. Svaki genocid je genocid”, smatra Grlić Radman, ministar spoljnih poslova Hrvatske.

Poznavaoci prilika kažu u toku je Milanovićeva priprema za izbore, pokušava destabilizobati BiH, što radi već pet godina.

“Kada je on izjavio da je BiH “big shit”, da u slučaju raspada BiH on neće dopustiti da Hrvati ostanu u nekoj državnoj zajednici sa Bošnjacima”, podsjeća Armin Hodžić, BNV Hrvatske.

“Milanoviću je u interesu destabilizirati BiH, politički radikalizirati Hrvatsku i na tome gradi svoju političku platformu za Parlamentarne i predsjedničke izbore 2024. godine”, ocjenjuje Davor Gjenero, politički analitičar.

Procjene su da je upravo zbog podrške Bošnjaka u Hrvatskoj Milanović i bilježio dobre rezultate na izborima. Danas u Sarajevu razočaranje.

Niz kontroverznih Milanovićevih izjava je podug. Poručivao je da je BiH “big shit”, da joj je potreban “prvo sapun, a tek onda parfem”, da neće biti sukoba jer “nemaju ‘leba da jedu, mogu se samo kestenjem gađati”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare