Miletić optužio Trojku da podilazi SNSD i krije informacije, reagovao Konaković

Vijesti 07. jan 202322:39 0 komentara
N1

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić (Za nove generacije), iznio je večeras gostujući na Face TV-u niz optužbi na račun rada Osmorke, tačnije Trojke. Istakao je kako su SDP, Narod i Pravda i Naša stranka potpisali sa SNSD-om sporazum drugačiji od dogovorenog te da za to, ali i druge stvari, nisu informisali ostalih pet stranaka. Poručuje da nije izašao iz Osmorke, ali je na pitanje jesu li Osmorka, odgovorio: "Vjerovatno nismo".

“Govorim ljudima da se presaberu i izaberu. Dovoljno sam ustupaka napravio za Osmorku i zadnji put u kabinetu Zvizdića, kada je bilo riječ o izboru Čavare, ja i Ćudić smo protestovali. Da nismo glasali ne bi niko bio izabran. Bilo je to pod izgovorom da ako to ne uradimo Vijeće ministara će ostati u tehničkom mandatu u ovom sastavu.  Ja sam rekao progutat ću žabu i knedlu i glasat ću. Nakon toga glasači i građani su me popljuvali. To je naš vid žrtve, Kojovića i mene, ali oni o tome ne vode računa. Ispada da smo mi glasačka mašinerija da bi pojedini sjeli u fotelje”, rekao je Miletić.

Govoreći o problemima u Osmorci naveo je nedostatak komunikacije kao glavni.

“Trojka se neprimjereno ponaša prema ostalima, donosili su puno odluka da mi nismo imali pojma. Jedna od stvari je sporazum sa SNSD-om. U pripremi se desila čudna stvar ,da su oni nacrt od SNSD-a dobili dan ranije. NiP i SDP su imali dan ranije, Našoj stranci su dostavili oko pola dva ujutro, a meni i Emriću na sastanku u 11 sati. On je bio faličan kada su u pitanju strateška pitanja za BiH. Nismo pretjerivali niti gurali prst u oči (rekao je govoreći o dodacima koje su usaglasili u Osmorci, kako kaže), ovo zadovoljava osnovne kriterije kada je u pitanju funkcioniranje države BiH. Dan poslije odlaze u SNSD, skidaju sve što smo dodali od PDV-a, akciza, sporta, kulture, uključujući saradnju s NATO paktom. Kad je potpisan niko od nas – Za nove generacije, NES i druge partije nismo znali sadržaj tog dokumenta. Ni SDP, ni NiP ni Naša stranka nije na svojim organima pregledala taj dokument”, rekao je Miletić dodavši da ga je Nikšić potpisao sa Dodikom.

Miletić: SNSD narušava odnos sa Osmorkom, progutao sam knedlu zbog Čavare

Naveo je kako članovi Za nove generacije nisu tražili nikakvu poziciju. Nastavio je da kritikuje, ovaj put Našu stranku.

“Delegacija Naše stranke je bez našeg znanja išla da pregovara sa Dodikom da se zamijene za ministarstvo. Pošto je išao čovjek iz reda Ostalih koji hoće ministarsko mjesto, Dodik je dobio jednog Bošnjaka i pojavio se Denis Šulić. U praksi, to znači da svaka odluka koju stavi HDZ i SNSD može proći na Vijeću ministara. I onda da se mi sa njima ganjamo po Ustavnom sudu. Nije mi jasna matematika po kojoj su podijelili ministarska mjesta. Osmorka je trebala dobiti najmanje pet ministarskih mjesta. Što su pristali na tri, nikome nije jasno. Kod Trojke postoji strah od Dodika i Čovića. Oni lete i idu im na noge. Ako lete jer su se uplašili da će staviti SDA umjesto njih – neće. Oni se vode time ko će im više dati i više isporučiti”, rekao je Miletić.

Smatra da Trojka to radi isključivo radi pozicija, ali pozvao ih je da se “restuju” i sjednu i vrate dogovoru koji će doprinijeti državi BiH.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, reagovao je na Facebooku.

“Da sam ja onaj stari sad bi vjerovatno već reagovao i razbijao svaku laž i svaki spin koji se pojavljuje u javnosti ovih dana. Nisam onaj stari, čini mi se da sam zreliji. Zadržaćemo fokus na bitnim prioritetima, dovešćemo do kraja proces promjene ove korumpirane vlasti. Kad to završimo, ako Bog da, neke će laži već biti razbijene, a vratićemo se da i ono što ostane pometemo”, naveo je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!