Miletić: SNSD narušava odnos sa Osmorkom, progutao sam knedlu zbog Čavare

Vijesti 29. dec 202218:08 3 komentara
N1

Borjana Krišto (HDZ BiH) imenovana je za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Za su bila 23 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok je 15 bilo protiv. Jedan od onih koji je glasao za Borjanu Krišto je i Zlatko Miletić, zastupnik Pokreta za nove generacije, koji je dio koalicije Osmorka. Istakao je da je imao zamjerke na izloženi ekspoze Borjane Krišto, ali da želi da se procesi u BiH pomjere sa mrtve tačke.

Kaže da je glasao za Krišto jer je to dogovor stranaka Osmorke koje su u koaliciji sa HDZ-om i SNSD-om na državnom nivou.

“Jesam, glasao sam shodno dogovoru stranka Osmorke kako bi što prije formirali vlast jer nemamo alternativu. Ostao bi stari saziv Vijeća ministara koje niti jedno od 12 smjernica nije ispunilo u proteklom periodu. Ostalo je da ih pustimo da pate ovaj narod, ili da nešto poduzmemo da promijenimo stanje u ovoj zemlji. Želimo pokrenuti mehanizme koji će se odnositi na građane BiH i da im poboljšamo život”, kaže Miletić.

“Da su OSA i SIPA radili svoj posao trenutni saziv nikada ne bi prošao”

Za ekspoze Borjane Krišto kaže da je djelimično nezadovoljan, posebno što je izbrisana dogovorena tačka iz koalicionog sporazuma, saradnja sa NATO paktom.

“Ja sam već govorio o toj temi. Rekao sam da sam nezadovoljan jer su izbrisali saradnju sa NATO paktom iako je postojao u dogovoru. Ono što mi je zapelo za oko, a to je komentarisao Branislava Borenović, što nije bilo pitanje akciza i PDV, što građanima konkretno može pomoći. U završnom izlaganju sam dao određenu rezervu, ali smo dali podršku u narednih 100 dana i da vidimo da li će desiti promjene, ako ne, tražićemo neke druge načine da se to promijeni”, kaže.

Već se pominju neka kadrovska rješenja u Vijeću ministara. Pominju se Zoran Tegeltija, Milan Tegeltija, Edin Forto…

“Ja ne učestvujem u tim pregovorima u kadriranju. Rekao sam šta ja od njih osobno očekujem i od postavljenih ministara. Rekao sam da su OSA i SIPA radili posao u skladu sa zakonom, trenutni saziv nikada ne bi prošao provjere. Kada je u pitanju Osmorka, pominju se imena za ministarstvo vanjskih poslova, ali to pitanje nije još došlo na dvevni red. Osmorka je dobila tri ministarska mjesta, ali ne znam ko će to biti. Ovo što je izlagala predsjedavajuća, ekpozse, je njeno lično viđenje stvari, kada dođe do kompletiranja pozicija, vidjećemo koja su to imena i kako to implementirati”, dodaje Miletić.

Vi nastavljate kontinuitet u Predstavničkom domu. Neke kolege su takođe od ranije tu, ali ima i novih imena. Bolji ili lošiji saziv Predstavničkog doma od prethodnog?

“Progutao sam knedlu zbog Marinka Čavare”

Kaže da je glasao protiv sebe za imenovanje dopredsjedavajućeg Vijeća ministara Marinka Čavare (HDZ BiH) jer se nalazi na “crnoj listi”.

“Glasao sam protiv sebe da dopredsjedavajući bude Marinko Čavara, ali sam htio da se pruži prilika i da pokušamo napraviti nešto. Progutao sam knedlu. Gospođa Sabina Čudić (Naša stranka) je osporavala izbor Čavare zbog toga što je na “crnoj listi”, ali da to nismo uradili Vijeće ministara bi ostalo isto. To je bila kompenzacija da pokrenemo stvari sa mrtve tačke”, kaže Miletić.

Dugo se govorilo u Osmorci kako će se o državnoj vlasti pregovarati i sa opozicijom iz RS. Sve do sastanka Čović – Dodik u Mostaru. Je li zapravo Čović taj koji kreira sve procese u formiranju vlasti na državnom nivou u BiH, Miletić kaže:

“Djelimično se to može reći, ali kada se uzme u obzir osvojeni broj glasova, stranke Osmorke su preko 300 hiljada glasova osvojile. Po tom principu, HDZ ne bi trebao voditi glavnu riječ. Ipak, one su neophodne, nacionalne stranke za formiranje vlasti. Osmorka se na to odlučila i želim da vjerujem da ćemo uspjeti, ali kada čujem Dodika, mislim da će to ići jako teško”.

“SNSD narušava odnos sa Osmorkom”

NSRS je juče usvojila Zakon o nepokretnoj imovini. Narušava li se time koalicioni dogovor sa strankama Osmorke, Miletić kaže da narušava.

“Kakav odnos imam prema SDA imam i prema ostalim nacionalnim strankama i to oni znaju, ali građani moraju znati da mi moramo sarađivati. Znam da ću ja kada je u pitanju BiH i građani i njihova egzistencija, da neću biti popustljiv i vidjećemo na koji način će ići. Vjerujem da ćemo ići korak po korak uz određene kompromise, i da se može puno napraviti. SNSD narušava odnos sa Osmorkom. Ja osobno sam bio jedan od apelanata sa Klubom Bošnaka sa trenutnim sazivom Doma naroda kad smo tražili da Ustavni sud BiH ocjeni ustavnost Zakona o nepokretnoj imovini RS, ocjenili su zakon o naustavnim i da je pitanje državne imovine stvar države. Dodik zna biti licemjeran i da se poziva na Dejton, a kad se trebaju poštivati te odredbe, Ustavni sud i visoki predstavnik, on to ne radi. Ili ćete implementirati ili ćete imati sankcije. Ako dođe do krajnjih granica, jer on to i radi, i drži nas zarobljenima”, kaže Miletić.

Iz HDZ-a već najavljuju usvajanje novog Izbornog zakona, a Miletić kaže da treba razgovarati i da je rješenje nekadašnji prijedlog kojeg je nudio Aprilski paket.

“To je bio predmet rasprave. Iskazao sam nezadovoljstvo jer se spominje samo jedna odluka Ustavnog suda u slučaju Ljubić. A kazao sam ako misle da treba promijentii Ustav i da promijenimo Izborni zakon, mi sve apelacije moramo implementirati u taj prijedlog. Da se to pitanje može riješiti u državnom parlamentu, slično Aprilskom paketu, za to rješenje ima mjesta. Ako ubacimo četvrtog člana Predsjedništva i Klub Ostalih, možemo riješiti problem”, kaže.

SDA i blokade?

Za kraj je komentarisao i mogućnost blokade rada FBiH jer SDA ima nadmoć u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

“Ja ipak vjerujem da do toga neće doći. Izvjesno je da postoje preduvjeti i SDA će kandidirati neku osobu za potpredsjednika FBiH. Formalno – pravno, dio izmjena koje je donio Christian Schmidt su dobre za rad FBiH, ali neke nisu definisane i ne vjerujem da će ono što je on donio, mijenjati sad opet. Vjerujem da neće biti blokada”, rekao je Miletić.

Dodao je da će se Vijeće ministara formirati do kraja idućeg mjeseca zbog novogodišnjih i vjerskih praznika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare