Milićević: Svake godine novi telefon, a kase iz 2009. godine

Vijesti 27. sep 202117:02 7 komentara
N1

Zbog zastarjele tehnologije bilježi se pad prihoda putem fiskalnih kasa u FBiH, poručila je ministrica finansija Jelka Milićević, dodajući da se svake unaprijeđuje tehnologija, mobilni telefoni, a da se koriste kase iz 2009. godine. Milićević je ranije donijela Pravilnik o zamjeni fiskalnih, a čije su poništenje tražili opozicioni poslanici u FBiH.

“U posljednje dvije godine nama opada prihod evidentiran preko fiskalnih kasa, to je osnov i za manju raspodjelu prihoda između RS i FBiH. Ne vjerujem da je kod nas promet manji nego što je u RS”, rekla je Milićević.

Milićević dodaje da to otvara sumnju o neevidentiranom prometu i sivoj ekonomiji. Miličević pojašnjava da sadašnji vlasnici fiskalnih kasa na kraju radnog vremena šalju izvještaj, te da postoji mogućnost da izdate račune storniraju, te tako umanje dnevni promet, što ne bi bio slučaj sa novim fiskalnim kasama.

“U novim sistemima, biće jedna QR kartica. Svaki račun koji je provučen kroz fiskalnu kasu automatski će se vidjeti u Poreskoj upravi. Kao kupac moći ću provjeriti QR kod i vidjeti da li je evidentiran u Poreskoj upravi. U realnom vremenu”, pojasnila je ministrica.

Cilj je da Poreska uprava, između ostalog cilja na problematične korisnike fiskalnih kasa, poput onih sa mnoštvom lažno storniranih računa te da ide ka njima, jer je kako navodi Miličević sada teško kontrolisati blizu 85.000 korsnika fiskalnih kasa.

“Danas toliko brzo napreduje nova tehnologija, svake godine izađu novi mobilni telefoni, sasvim je logično da naše kase koje su iz 2009. godine da im je istekao i rok trajanja”, rekla je Milićević.

Na koncu, ministrica finansija je pojasnila da je Vlada FBiH spremna subvencionirati zamjenu fiskalnih kasa, jer će se to, kako navodi, isplatiti Vladi FBiH. Osim toga, Milićević je odbacila navode da je zamjena fiskalnih kasa povezana sa preduzećima bliskim HDZ-u BIH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare