Miličević za N1: Ako je simbioza to da budete nečija marioneta, ja to ne želim

N1

U narednih 15 dana odbornici u skupštini Grada Bijeljina raspravljaće o inicijativi za opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića. Od 31 odbornika koliko ih broji lokalni parlament, njih 25 podržava opoziv SDS-ovog gradonačelnika drugog po veličini grada u Republici Srpskoj. S obzirom na taj podatak očekuje se da predstojeća gradska skupština bude samo formalna, te da građani centra Semberije ponovo izađu na izjašnjavanje, prvo na referendum koji bi morao biti održan najkasnije u drugoj polovini marta.

Iskustvo sa opozivima ima i Petrovićev aktuelni stranački šef. V.d. predsjednika SDS Milan Miličević politički je preživio sličnu situaciju 2019. kada je SNSD u Tesliću pokrenuo njegov opoziv.

“Uvijek je isti razlog, ne saradnja gradonačelnika sa skupštinskom većinom. Niko ne pokušava da kaže i da pokuša obrnuti tu situaciju, da je to ustvari nesaradnja skupštinske većine sa gradonačelnikom”, Miličević za N1, ističući da o legitimitetu Ljubiše Petrovića i SDS-a u Bijeljini, govori i pobjeda opozicije na Opštim izborima u tom gradu.

SNSD Miličević optužuje da od Petrovića, kao i ostalih SDS-ovih načelnika i gradonačelnika zapravo očekuje potpunu poslušnost. Kaže, neupitno je da bi gradonačelnik podržao realne zahtjeve i projekte skupštinske većine, ali u slučaju Bijeljine, tvrdi, radi se o zahtjevima iracionalne prirode.

“Ta skupštinska većina, kao i ona koja je 2019. bila ovdje kod mene je u stvari interesna grupa kojoj odgovara da sve stave pod svoju kontrolu. Ako je budžet Grada Bijeljina ili neke opštine pod njihovom šapom, a da njime netransparentno upravljaju, čak i protivzakonito onda je to za njih saradnja”, kaže on.

Simbioza sa SNSD-om?

S obzirom na ovakvu izjavu, Miličević je upitan da prokomentariše političku zrelost Petrovića, s obzirom na to da takođe opozicioni gradonačelnik Banjaluke, PDP-ov Draško Stanivuković ipak zagovara određen oblik saradnje sa SNSD-om odnosno predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj nazivajući to simbiozom.

“Ako je simbioza to da vi budete nečija marioneta, onda ja to ne želim da budem niti ću bilo kada biti ni kao načelnik opštine ni kao predsjednik SDS. Mi moramo imati jasnu decidnu politiku koja je potpuno drugačija od trenutne vlasti u Republici Srpskoj”, kaže on tvrdeći da ne govori o Stanivukoviću kada pominje marionetu.

“Nisam rekao da je on marioneta. Nego sam rekao da ono što SNSD smatra simbiozom, ja nisam siguran da se ta vrsta simbioze dešava u Banjaluci. To je više izraz koji je ušao sa nekih drugih strana i koji predstavljaju i mediji i pojedini političari”, rekao je on.

Upravo zbog ideje o simbiozi gradonačelnik Banjaluke našao se na udaru nekadašnjeg saborca, lidera Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića. Situacija je toliko eskalirala da je Vukanović saopštio da Stanivukovića ne bi podržao, u slučaju da SNSD pokrene opoziv gradonačelnika Banjaluke. Narušene odnose u opoziciji Miličević nije htio da komentariše osim da stoji na raspolaganju za razgovor kako bi se pokušalo naći rješenje.

“SDS je najveći opozicioni faktor u Republici Srpskoj i ona kao takva hoće da bude mjesto i osovina okupljanja svih opozicionih snaga. Bez obzira na njihove pojedine različitosti koje su nekad dobrodošle”, rekao je on ističući da u “odbranu” Ljubiše Petrovića SDS ulazi organizovano i sa fokusom na sprečavanje manipulacija u tom procesu.

“Na kraju krajeva, opet po ličnom iskustvu iz 2019. mogu reći da nismo odbranili ono što je bilo u kutijama 2019. u martu ovdje u mojoj opštini, bez obzira na to što smo dobili opoziv sa +4000 glasova mi bismo u roku od 24 sata izgubili tu prednost da nismo taj rezultat u kutijama branili i to vrlo organizovano. Tako ćemo raditi i u Bijeljini”, najavio je on ističući da od kolega iz opozicije ne očekuje samo političku podršku.

Tu političku podršku će pružiti stranački lideri i već je pružaju. Međutim postoji nešto što je uz to, rekao bih čak i važnije, to je sama organizacija infrastrukture i stranačke i one druge koja će propratiti čitav proces do onog dana, a i po završetku referenduma, to je tehnika, to je infrastruktura, to su posmatrači. To je mnogo mnogo ljudi koji tamo treba da budu na terenu i to je mnogo važnija podrška”, rekao je Miličević.

Iako je utisak da se, nakon prvobitnih previranja u stranci, SDS pasivizirao u postizbornom periodu, Miličević kaže – na terenu se obziljno radi. Tvrdi, stranci su u ufokusu unutarstranački izbori koje očekuje u maju, a do tada formiranje mjesnih, opštinskih i gradskih organizacija mora biti završeno.

“Ko će biti izabrani predsjednik SDS to ćemo prepustiti vremenu. Ja uvijek mislim i prije sam to govorio da ne treba težiti tome da se ide ka samo jednom kandidatu. Ukoliko bude bilo prijedloga i kvalitetnih prijedloga koji će doći iz opštinskih i gradskih organizacija da tu bude više kandidata mislim da ćemo napraviti bolji odabir. Ukoliko to bude usmjereno prema meni – ja sam na kraju krajeva i prihvatio da budem v.d. predsjednika sa potencijalnom mogućnošću da budem i predsjednik”, rekao je on, navodeći da će i neko drugi, ukoliko eventualno bude izabran, imati njegovu podršku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad