Milionska investicija propada: Šta se krije u šumi – politički pritisci, dugovanja ili namjera da se proda Arapima?

Vijesti 25. jun 202412:31 0 komentara
F.Z./N1

Park Šuma prijateljstva, koji je u nadležnosti KJP Sarajevo-šume, za posjetitelje je svoja vrata zatvorio prije dvije godine. U Park čiji su projekat 2019. godine realizovale Šume Republike Turske, KJP Sarajevo-šume i kompanija Natron-Hayat iz Maglaja uloženo je blizu milion KM. Ekipa N1 obišla je Park koji se nalazi na Grdonju, tačnije na putu prema Baricama na površini većoj od šest hektara. Zamišljen savršeno, sa stazama za šetnju, vještačkim jezerom, amfiteatarom, dječijim igralištem, spravama za vježbanje, šadrvanima, restoranom, suvenirnicom, javnim česma i drugim sadržajima.

Šta kaže Općinski sud u Sarajevu?

Kako smo već ranije prvi objavili, a sada donosimo više detalja, u toku je sudski spor između zakupoprimca ANALIZ BILISIM d.o.o. Sarajevo i zakupodavca KJP Sarajevo-šume. Sudski spor se vodi pred Općinskim sudom u Sarajevu, a iz tog Suda za N1 je pojašnjeno da se radi o postupku po tužbi tužitelja KJP Sarajevo Šume protiv tuženog ANALIZ BILISIM d.o.o. Sarajevo, radi isplate duga po osnovu zakupa i predaje u posjed nekretnine.

F.Z./N1: Park Šuma prijateljstva nalazi se 10-ak minuta vožnje od Baščaršije

Potraživanja, kako saznajemo, po osnovu zakupnine iznosi 79.000,37 KM. Tuženi je, ističu iz Općinskog suda, u toku postupka uložio protivtužbu kojom potražuje naknadu materijalne štete u iznosu od 940.000 KM.

“Postupak je u fazi glavne rasprave, vrši se vještačenje po vještaku građevinske struke”, rečeno je iz Općinskog suda.

Yasar: Milion i po KM sam uložio u Park

Sa svojim prevodiocem u Parku Šuma prijateljstva, dočekao nas je Turčin Aydin Yasar, vlasnik firme ANALIZ BILISIM d.o.o. Sarajevo. Odmah se da primijetiti, Park je trenutno u katastrofalnom i zapuštenom stanju, a u portirnici je na zidu istaknut plakat na kojem piše:

“Park koji je napravljen kao Park prijateljstva između dvije zemlje je zatvoren zbog političkih pritisaka i zbog neotklanjanja nedostataka”.

F.Z./N1: U portirnici visi ovakvo objašnjenje
F.Z./N1: Sada već zapušten dječiji Park

Yasar nam na početku razgovora govori da je Park silom prilika zatvoren, te da je on u njega uložio milion i po eura.

Naveo je niz problema sa kojim se susreo od kada je otvoren. Jedna od najvećih poteškoća, kaže, je to što nema vode, a bez vode je nemoguće raditi.

“Voda nikada nije došla i to traje pet godina. Djelimično nema ni struje. Ograda samo što nije pala. Popravljali smo to o svom trošku. Jedan dio je skroz bez ograde, iz KJKP Sarajevo-šume nikada nisu došli da urade. Zatim, jak vjetar je oborio 12 drveća. Postoje i ona koja su ugrožavajaća i debela, ni to nikada niko nije odsjekao. Dječiji park sam ja uradio, ali i tu grane padaju. Iz sigurnosnih razloga ne mogu da otvorim”, tvrdi Yasar, dodajući, “šta da, ne dao Bog, nekom djetetu padne grana, ko bi odgovarao”.

F.Z./N1: Opasna stabla koja niko ne želi da skloni
F.Z./N1 Parkić bez dječije graje

U Parku, kaže, ne postoji ni protivpožarni sistem, a ranije je napominjao da je neophodan, posebno jer se radi o šumi, gdje požari mogu biti pogubni.

“Još 2022. godine sam tadašnjem ministru privrede Adnanu Deliću na službenom sastanku rekao: ‘Ovo je šuma, zamislite da izbije požar, čime ćemo gasiti, nema vode, nema ni ništa za gašenje požara. Ministarstvu privrede smo poslali službene dokumente dokumente sa svim nedostacima. Također, pet godina na protokol službenim putem KJKP Sarajevo-šumama šaljemo, ali niko ne odgovara”, ističe Yasar.

F.Z./N1/ Yasar pokazuje drveni restoran koji nije bio uslovan za rad

Kako je već navedeno, Sarajevo-šume su ga tužile zbog isplate duga po osnovu zakupa. Yasar tvrdi da posjeduje dokumentaciju koja potvrđuje da nije ništa dužan, čak, kako kaže, i kad je bila pandemija korona-virus, a Park nije radio, račune je, tvrdi, izmirivao.

“Na osnovu nekih glasina, Samir Omerović, direktor Sarajevo-šuma pravi diplomatiju da nisam plaćao kiriju. Iz svih stranki različito pričaju, a ja nemam stranke. Ovdje sam uložio i borim se napravim najljepše mjesto u Sarajevu, a još uvijek nemamo vode”, navodi Yasar.

F.Z./N1: Putokazi u Parku koji lagano propada

Snalazio se, kaže, za vodu kako je znao i umio.

“Ljudi hoće u toalet, a on nije završen, vode nema. Stavili su česmu na lavabo, a nisu spojili cijevi. Sve sam ja to uradio sa svojim novcem. Od vatrogasaca sam uzeo vodu. Postoje i fakture”, kaže Yasar, pojašnjavajući kako brojni objekti nisu završeni, te da bez obzira u ulaganje nije mogao nastaviti sa radom.

Omerović “obećao” brutalnu istinu

Opštinska inspekcija je 2019. godine izašla na teren i tada, kaže naš sugovornik, utvrdila niz nedostataka.

“Pitali su kako nema nape, nema dimnjaka… Šank je drveni, a trebao bi biti inox. U kuhinji sve treba biti od mramora i pločica. Čudili su se kako nema vode. Dali su dozvolu za kafić i ja sam otvorio. Svaki dan sam nosio vodu i ispod svakog kafe aparata stavio bure sa vodom. Spojili su vodu od nekog sa Barica, a kad se ispitivala kvaliteta vode, rekli su da se sa tom vodom ne može ni suđe prati. Tadašnji direktor Sarajevo šuma, 2019. godine, poslao nam je dopis da se očisti i da se uradi rezervoar, poslao je svoju ekipu, a ja sam to platio, fakturisao i nikad nisu platili”, ističe Yasar.

F.Z./N1: Unutrašnjost restorana
F.Z./N1: Natpis na restoranu
F.Z./N1: Restoran bez protivpožarnog sistema

Željeli smo čuti drugu stranu, priču KJP Sarajevo-šuma. Kontaktirali smo nekoliko puta Samira Omerovića, direktora ovog preduzeća. Pokušavali dogovoriti susret, ali zbog njegovih stalnih obaveza, kako nam je u više navrata rekao, nismo uspjeli.

Ipak u Viber prepisci, kazao nam je da se ranije nije htio oglašavati o ovoj temi, ali “ovaj put hoće i to brutalno iskreno, onako kako jeste”. Naglasio je da  su “loše stvari postavljene u prošlosti dovele do sudskog epiloga”.

“Zbog toga i hoću dati izjavu, jer vidim da su mnogim puna usta populističkih izjava o Parku, jeftini trikovi kojima pokušavaju steći naklonost građana u još jednoj bosanskoj epizodi godina laganja, tj. izbori. Počesto su izjave više neke puke želje nego stvarnost”, istaknuo je direktor KJP Sarajevo Šume, dodavši da ga ne zanimaju kratkoročna rješenja.

F.Z./N1: Sekvoje krase Park- drveća koje nisu tipična za BiH

Namijenjeno Arapima?

Za ovaj Park se “bori” i Općina Stari Grad na čijoj teritoriji se i nalazi. Ranije su za N1 iz ove Općine kazali da su se u više navrata obraćali KJP Sarajevo-šume te tražili upravljanje ovim lokalitetom, kako bi ga stavili u funkciju, zbog atraktivnosti lokacije, kako zbog turista, tako i zbog domaćeg stanovništva.

F.Z./N1: Dijelovi Parka snimljeni dronom

Yasar ima sumnje, kako je rekao, da neko sa viših pozicija hoće da preuzme Park.

“Zato mene hoće da otjeraju. Meni je namjera bila da dovedem investitora da uložimo milione eura, ali ne daju mi da uradim. Nekoliko puta su Arapi zvali da im se ovo proda. Ja sam čuo, da su iz Sarajevo-šuma rekli, kad ja odem, da će njima dati”, tvrdi Yasar.

F.Z./N1: Yasar: Ja sam za brzo rješenje i otvorenje Parka

Kaže, obolio je, otkad je ovaj Park otvorio i susreo se sa brojnim problemima. Njegova želja je da mu, kako je kazao, Sarajevo šume daju novi izmijenjeni ugovor.

“Povukao bih tužbu na sudu. Napravio ulaganja, doveo vodu, struju, drveće odsjekao, napraviti protiv požarni sistem…”, govori, dodajući da bi volio da se Park što prije otvori.

Kako smo saznali, ročište koje je trebalo biti 04.06.2024. pomjereno je na 05.09.2024. jer sudija prelazi na viši sud.

Yasar navodi da nakon sastanka u ministarstvu i sa advokatima, ministarstvu će i na protokol predati službeni dokument za brzo riješenje i otvaranje parka.

Dok se strane u postupku ne dogovore, odnosno dok sud ne donese konačnu riječ, građani i turisti su ti koji su na gubitku. Ljeto je već u punom jeku, a mogli su provesti još jedan lijep vikend u prirodi i na ovoj prekrasnoj lokaciji.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!