Milorad Dodik i Emir Kusturica otkrili spomenik Meši Selimoviću

Kultura 28. jun 202221:483 komentara
Izvor: SNSD

U okviru "Vidovdanskih svečanosti" danas je u Andrićgradu na Trgu Nikole Tesle otkriven spomenik poznatom bh. književniku Meši Selimoviću, rad poznatog vajara Zorana Kuzmanovića.

Spomenik su zajedno sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom otkrili režiser Emir Kusturica, pjesnik Matija Bećković i profesor Milo Lompar.

Dodik je tom prilikom poručio da je Selimović danas dobio trajno mjesto zajedno sa ostalim velikanima.

“Dobio je mjesto gdje ćemo se okupljati svake godine sa novim sadržajima i svim onim što je potrebno da ne bismo zaboravili na sebe”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Dodik je poručio da je važno držati se svojih velikana i svoje historije.

Kontroverzni pjesnik Bećković, kojem je zbog njegovog političkog djelovanja bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, prilikom otkrivanja spomenika rekao je da se Selimović zauvijek uspravio i stao pored Ive Andrića na “mjesto koje je zauzeo u srpskoj književnosti”, te naglasio da je rušio sve što razdvaja ljude i tražio izlaz iz zatvorenosti u kojoj žive oduvijek, pa i danas.

Bosna i Hercegovina je više puta optužila Srbiju da neopravdano prisvaja takve književne veličine kao što su Selimović i Andrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar