Milorad Dodik nastavlja negirati genocid, Tužilaštvo BiH šuti

Vijesti 22. feb 202319:32 0 komentara
N1

Ne stišavaju se reakcije nakon što je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske negirao genocid u Srebrenici. Neki očekuju reakciju OHR-a, a sve oči su uprte u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković smatra da su Dodikove riječi svjesno fabrikovanje konflikta.

Drugi dan nakon javnog negiranja genocida iz Tužilaštva BiH bez reakcije. Odgovora na upit N1 nema, a glavni tužilac ne odgovara na novinarske pozive. Sve oči javnosti uprte su upravo u Milenka Kajganića, glavnog tužioca. Advokati objašnjavaju: zakon neostavlja pravne nedoumice naročito jer je Dodik visokopozicionirana osoba.

”Na njega se odnosi odredba o kvalificiranom obliku krivičnog djela iz tačke 7 koja kaže da ”ukoliko je počinioc ovog djela osoba koja je na javnoj funkciji u bilo kojoj instituciji na bilo kojem nivou, a finansira se iz budžeta kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine”, rekao je Senad Pećanin, advokat.

Negiranja genocida bilo je i do sada. Tužioci su, navodi se u tekstu Detektor.ba, odbacili 27 prijava za negiranje genocida i veličanje zločinaca, a jedno od obrazloženja je da je izneseno lično mišljenje – tako je bilo u slučaju Dodikovog savjetnika Radovana Kovačevića.

Jednu od prijava uložio je potpredsjednik Republike Srpske – također bez rezultata.

”Sve što se desilo nakon moje prijava koja je išla protiv javne ličnosti koja radi na RTRS… samo su istražitelji SIPA-e uzeli izjavu od mene i to je to. Šta su tužioci poduzeli ne znam i to je žalost”, istakao je Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske.

A žalost je i, poručuju ”Žene Srebrenice”, što nema reakcije visokog predstavnika. Na jednom od sastanaka sa njima Schmidt je rekao:

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!