Milorad Dodik nema vremena za sastanak sa međunarodnom delegacijom novinara

Vijesti 23. okt 202315:01 1 komentar
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nema vremena za sastanak sa međunarodnom delegacijom novinara koja ovih dana boravi u Banjaluci.

Delegacija novinara za sto je htjela upravo sa Dodikom, koji se smatra najodgovornijim za donošenje zakona koji organičavaju slobodu govora i medijske slobode u Republici Srpskoj.

Pročitajte još:

Glavni razlog dolaska međunarodne delegacije novinara koju predvodi predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever su nedavne izmjene Krivičnog zakonika RS kojima je kriminalizirana kleveta, ali i usvajanje Nacrt Zakona o NVO, tzv. Zakona o “stranim plaćenicima”.

Za razliku od Dodika za delegaciju novinara vrijeme je izdvojio predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, ali i predsjednik Kluba SNSD u NSRS Igor Žunić. Njima su novinari, kaže Sever, iznijeli stav da su usvojeni zakoni udar za medijsku zajednicu.

“Ponudili smo saradnju, analizirali učinke zakona u RS, ponudili rješenja a to je da se ide ka dekriminalizaciji klevete”, rekla je Maja Sever.

Delegacija se osvrnula i na najavu donošenja Zakona o medijima. Frane Marojević iz Međunarodnog press instituta iz Beča kaže da delegacija međunarodnih novinara ne da ni da postoji radna grupa, niti imaju informacije šta bi po tom pitanju moglo da se desi.

“Naš prioritet je sigurnost novinara a najveća briga je sto nema kažnjavanja kada su u pitanju napadi na novinare”, istakao je Marojević.

Podsjećamo da je još u martu ove godine predsjednik RS rekao da prihvata da se napravi zakon o medijima ali da ga predloži novinarska zajednica. Sve se dešava pod velom tajnosti, jer je informacija o novom zakonu kao i poziv za učesće u njegovoj izradi poslat, ne svim, već samo medijskim kućama koje je birala Vlada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare