Miloš Šolaja: Zašto Rusiji ne odgovara podjela Ukrajine?

Dan uživo 27. jan 202217:36 > 19:57 0 komentara

Crvena linija za Ukrajinu bi značila početak bilo kakvog oružanog sukoba, kaže u razgovoru za N1 profeseor na FPN u Banjaluci Miloš Šolaja, koji dodaje, da vjeruje da tu crvenu linu koju niko ne želi da pređe.

“Pitanje je da li će neko u bilo kom obliku početi neki oružani konflikt, čak i ono što bi se moglo nazvati unutrašnjim sukobom. Recimo da ukrajinske snage napadnu ove oblasti koje su proglasile samoupravu Donjeck i Lugansk “, rekao je ovaj profesor međunarodnih odnosa.

S druge strane, Šolaja dodaje, da dok god postoji nedefinisana situacija postoji balans snaga, da postoji, dodaje, prećutno prihvatanje činjenice da NATO još nije izašao na Rusiju.

“Čak i u slučaju podjele Ukrajine NATO bi mogao doći u taj jedan dio i doći na granicu Rusije. To se isto tako Rusiji ne dopada, ne odgovara njenim strateškim ciljevima”, rekao je Šolaja u razgovoru za N1.

Dodajući da trenutno stanje svima odgovara, do nekog konačnog rješenja. Status quo je, kaže, jedino rješenje koje je održivo i može da potraje dok se politička rješenja traže.

“Da li želi Evropa da bude linija fronta? Ako govorimo o odnosima SAD i Rusije, u slučaju izbijanja sukoba i izostanka kontrole to bi bilo pogubno na sve.  Uvijek je postojala neka komunikacija. Na kraju krajeva hladni rat je završen bez ispaljenog metka”, rekao je ovaj profesor.

Kriza u Ukrajini, pokazuje samo koliko su region i BiH manje bitni nego što se misli, kaže Šolaja pojašnjavajući da je tako bilo i tokom hladnog rata.

“Te naše unutrašnje nestabilnosti, to ne znači da će biti oružana kriza. Koliko god to neko prizivao to je još na nivou političkih nerazumijevanja. I kao što vidimo danas, čak se i približva riješenju pod pritiskom međunarodne zajednice”, rekao je sagovornik N1.

Mnogo je pitanja je otvoreno u tenzijama koje potresaju Ukrajinu, jedno od njih je i da li Evropa želi da bude linija frona izeđu SAD i Amerike. Šolaja, kaže, nada se da iako postoji kriza dražvništva, da ona nije tolika da dođe do sukoba NATO pakta i Rusije, tj. SAD i Rusije koje su nuklearne sile.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!