Milošević tražio blagoslov za Dayton, Vučić za rezoluciju o Srebrenici

Regija 20. maj 202417:36 2 komentara

Nije 1389. niti slijedi boj na Kosovu polju. Predsjednik Srbije ipak se Bogu pomolio i uz patrijarhov blagoslov krenuo put Njujorka, gdje u četvrtak glasaju o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. "Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja", poručio je Aleksandar Vučić na Instragramu.

Može biti pun naboja i egzaltiran pred navijačima ili skrušen pred patrijarhom koji ga blagosilja. Sve shodno prilici i publici pred put u Njujork koji ima svoju medijsku, ali i crkvenu uvertiru.

“Molimo se da vam Bog da snage da dostojanstveno i argumentima zastupate naš narod. Da imate mudrosti i odlučnosti da svjedočite istinu”, kaže patrijarh Porfrije na ispraćaju Vučića.

Profesor Duško Radosavljević ocjenjuje da je odlazak Vučića kod patrijarha propaganda i da bi vrh crkve trebalo da objasni građanima zašto dozvoljava takve manipulacije. Podsjeća i da je posljednji put Slobodan Milošević pred odlazak u Dayton tražio blagoslov, a sada to traži Vučić.

“On je u stvari jedan eklektičar koji kupi tuđe ideje, prerađuje ih i sa tim zamajava široke narodne mase”, ističe Radosavljević.

Radosavljević kaže da je Vučić namjerno potencirao pitanje rezolucije u predvečerje lokalnih izbora.

“Vidimo i da je on nametnuo jedan dnevni red u potpunosti se ne obazirući na potrebe građana. Postavlja narativ o spasiocu – direktnom izaslaniku, ne znam koga sad više, na Zemlji koji nas štiti i brani ne znamo od koga”, navodi Radosavljević.

Dok Vučić putuje u Njujork, diplomatska akcija Srbije nastavljena je najsvečanijim prijemom za premijera Gabona Rayomona Endonga Sava. Endonga je na vlast postavila vojska poslije puča prošlog avgusta. Gabon će u UN-u glasati protiv rezolucije o Srebrenici.

“Mi ćemo u četvrtak popodne po našem vrremenu tačno vidjeti ko nam je prijatelj, a ko nam je partner. Spram toga ćemo se mi vladati. To ne znači da ćemo ići u sukobe. Ali ćemo razumjeti poruku svih onih država koje budu za rezoluciju”, poručuje Miloš Vučević.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović kaže da su komentari predsjednika Srbije o crnogorskim amandmanima na rezoluciju o Srebrenici neprimijereni. Vučić je poteze vlade u Podgorici nazvao “odvratnom igrom” i “perfidnim trikom”.

“Žalosno je da se predsjednik Srbije neprimjerenim riječima obraća i govori o Crnoj Gor”, navodi Ivanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare