“Minimalno i neizbježno”: Gas poskupljuje, građani nisu iznenađeni

Ekonomija 30. jan 202419:21 0 komentara
N1

Minimalno i neizbježno - tako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine novo poskupljenje cijene plina i to za skoro 4%. Razlog tome su promjene na svjetskom tržištu.

Vijest o poskupljenju cijene gasa građane nije mnogo iznenadila. Oni koji koriste plin kao sredstvo grijanja kažu navikli su se na oscilacije u cijeni, ostali su zadovoljni, jer su vjerni drugim energentima.

Hoće li nova cijena gasa posljedično voditi ka poskupljenju cijene drugih energenata, neizvjesno je. Ali bez sumnje, cijena plina biće skuplja za 3,9%. I to je minimalno poskupljenje, naveli su iz Vlade FBiH…

“Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9 posto odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom, na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojom je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2024. godine. To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa. Rast cijena prirodnog gasa se desio u cijeloj regiji, Evropi i svijetu”.

Dakle, razlog poskupljenja leži u promjenama na svjetskom tržištu, a ne u novom, još uvijek nepotpisanom, ugovoru Energoinvesta i Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva, kako se ranije nagađalo.

“Apsolutno nikakve veze ovo poskupljenje nema sa našim dogovorom o povećanju cijene transporta. Taj ugovor još nije potpisan. I dalje se vrše opstrukcije od Energoinvesta da ne žele to da potpišu, mislim da će to jednostavno morati, to je stav i jedne i druge vlade. Ali ako dođe do tog poskupljenja ono je 0,0019 pfeninga, uopšte ne može da se odrazi na krajnje potrošače”, tvrdi Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva.

Opširnije u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!