Ministar Bunoza: Nosioci javnih funkcija će morati objaviti svoje imovinske kartone

Vijesti 06. mar 202418:51 0 komentara
N1

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza kazao je da se usvojanjem Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa regulisalo pravo obaveza noslilaca javnih funkcija na razini institucija Bosne i Hercegovine, te postupanja kada se isti nalaze u sukobu interesa.

Bunoza je u razgovoru za N1 otkio da ono što je promijenjeno u odnosu na postojeći zakon je to da Komisiju koja će odlučivati u sukobu interesa više neće moći sačinjavati članovi političkih stranaka ili parlamenta.

“Mi smo tu Komisiju depolitizovali, tu će morati biti iskusni pravnici sa minimalno pet godina iskustva. Također, propisane su teže snakcije. Ono što do sada nije bilo, nosioci javnih funkcija će morati objaviti svoje imovinske kartone i to će se provjeravati u slučaju sumnje. eprivjeroavti uslučaj usumnje. Jasan je i definicija kad su u pitanju bliski srodnici i povezane osobe i sukob interesa”, kazao je državni ministar pravde.

Bunoza je na kraju naglasio kako je ovo “poprilično strog zakon”.

Inače, Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri novi tekst Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na razini Bosne i Hercegovine, s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti sa zakonodavstvom Europske unije i međunarodnom praksom u tom području.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!