Ministar o zakonu koji je digao prašinu: Klevete ugrožavaju postojanje RS

Vijesti 22. mar 202313:39 0 komentara

Završena je rasprava o nacrtu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se predviđa kriminalizacija klevete i uvrede i kojim se za ta krivična djela propisuju drakonske novčane kazne.

Tokom dvodnevne diskusije poslanici su iznosili argumente za i protiv zakonskog rješenja koje je diglo na noge medijsku zajednicu koja ga vidi kao put ka rušenju slobode govora.

Nakon rasprave ministar pravde Republike Srpske koji je formalno predlagač zakona iznio je osvrt o diskusiji narodnih poslanika i u završnom obraćanju sumirao raspravu i osvrnuo se na optužbe da vlast planira ograničiti slobodu govora i medija.

„Pojedini narodni poslanici, a bili smo svjedoci i mediji, novinari, banalizovali su predložene izmjene i dopune Krivičnog zakonika, a imajući u vidu da sredstva javnog informisanja imaju vrlo značajnu ulogu u demokratskim procesima kao javni posmatrači i snabdjevači javnosti informacijama, te s tim u vezi imam potrebu da još jednom građanima i javnosti Republike Srpske u ovom završnom obraćanju ispred Ministarstva pravde naglasim da je cilj donošenja predmetnog zakona zaštita dostojanstva, tjelesnog i duhovnog integriteta, privatnosti, ličnog i porodičnog života koji su za sve građane garantovani i nepovredivi predviđeni Ustavom Republike Srpske“, rekao je ministar Miloš Bujelović.

Iako kaže, zakon predviđa i sankcije i represivne mjere, svrha mu je isključivo prevencija.

„Namjera predlagača i obrađivača ni u jednom momentu nije bila bilo koja vrsta cenzure, sprečavanje rada medija i slobode izrađavanja, a još manje govora, kako su pojedini narodni poslanici predstavljali“, rekao je on tvrdeći da je još manje namjera bila zaštita nosilaca javnih funkcija.

„Sloboda štampe je bila i ostaće bez obzira na ovaj zakon zagarantovana“, rekao je Bukejlović tvrdećio da zakon u svakom mogućem smislu promoviše istinu.

„Ovaj zakon će tražiti od svakog da stoji iza onog što je izrekao“, istakao je ministar pa je citirao nobelovca Ivu Andrića ponvaljajućio njegove riječi:“Zarazna je i nazadna moć laži, imajte to na umu“.

„Mi građani RS koji smo mnogo toga lošeg i doživjeli i proživjeli i ionoga što nam se desilo dugujemo činjenici da se o nama mnogo lagalo i klevetalo a svjedoci smo da se to često radi i danas. Kao žrtve klevete kojima pokušavaju da nas ugroze i da ugroze postojanje Republike Srpske moramo imati nultu toleranciju na istu“, rekao je Bukejlović navodeći da je u većini evropskih zemalja kleveta kriminalizovana, a u mnogima je za nju predviđena i zatvorska kazna.

Poslanicima je zahvalio na konstruktivnoj raspravi najavljujući obimne javne rasprave i pozivajući ih da na javnim raspravama iznesu prijedloge koje bi unaprijedile zakonsko rješenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!