Karan o napadu u Višegradu: Motiv nije vjerska ni nacionalna netrpeljivost

Vijesti 28. mar 202311:01 1 komentar
N1

Nakon više incidenata i napada koji su se desili u Republici Srpskoj ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan odgovorio je na goruća pitanja novinara.

Napadi na imovinu i ljude, grupe, narušavanja javnog reda i mira i navijačka skandiranja ministar je ukratko obrazložio:

Za napad na LGBT aktiviste u Banjaluci kaže da je bio sukob dvije grupe od 45 sekundi:

“Radilo se o najavljenom javnom skupu po zakonu o javnom okupljanju, on je odbijen u tom smislu, iz bezbjednosnih razloga, organizatori su rekli da odustaju od tog skupa. Radi se kasnije o jednom samoinicijativnom spontanom okupljanju gdje je došlo do vrlo kratkog sukoba oko 45 sekundi dvije grupe. Policija je nakon toga kada je imala dovoljno snaga adekvatno reagovala”, kazao je.

Dodaje da se radi se na identifikaciji napadača, huligana, baš kao što ističe i da se “intenzivno radi i na slučaju Višegrad”.

“Jedno je lice predato nadležnom tužilaštvu, po našim operativnim saznanjima mi smatramo da se radi o izvršiocu. Potrebna su dodatna vještačenja, ispitivanja, upravo smo u fazi forenzičkih ispitivanja da pokušamo doći i do materijalnih dokaza. Radi se o klasičnom vrlo teškom krivičnom djelu iz koristoljublja, motiv nije ni vjerska, ni nacionalna netrpeljivost. To ne umanjuje značaj ovog djela, već kažem zbog implikacija u javnosti”, kaže Karan.

Posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi i odlikovanje brigadi HVO-a izazvalo je reakciju u RS.

Posjete stranih državljana odobrava i koordiniše Direkcija za koordinaciju policijskih tijela zajedno sa sa DKP mrežom, kaže Karan.

“MUP je djelovao samo u okviru organizacija grupe građana za posjet spomen obilježja u Rabiću i mezarja u Doboju. Sve drugo je samoinicijativna aktivnost predsjednika RH, koja je osuđena, ocijenjena kao provokativna i uvreda za naše žrtve. Policija je radila samo u dijelu obaveza za polaganje vijenaca na spomen obilježja”, zaključio je Karan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare