Ministarstvo o problemu bivših studenata iz BiH u Hrvatskoj

Obrazovanje 03. feb 202317:16 0 komentara
N1

Republika Hrvatska je nedavno donijela novi Zakon o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, a kojim se drugačije uređuje način i postupci vrednovanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija u svrhu pristupa tržištu rada. Dosadašnja provedba upravnog postupka priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija je ukinuta, te je uvedena provedba neupravnog postupka vrednovanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija na temelju kojeg Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske donosi neupravni akt – mišljenje o inozemnoj visokoškolskoj kvalifikaciji. Sa novim Zakonom počeli su i problemi za bivše studente iz Bosne i Hercegovine na tržištu rada u susjednoj zemlji. Brojni novu odluku R. Hrvatske temelje na upitnom kvalitetu određenog broja privatnih fakulteta u našoj zemlji, a Mirko Puljić, rektor Sveučilišta Vitez ističe da obrazovni sistem u BiH uopće ne funkcionira.

“Mi imamo akreditiranje visokoškolskih organizacija s jedne strane kojim se bave državne agencije za razvoj visokog obrazovanja, s druge strane imamo licenciranja, odnosno izdavanje dozvola za rad visokoobrazovnih institucija. A da ne govorim o Ministarstvu civilnih poslova koje naprosto smatra da nema nikakve dogovornosti za ono što se u visokoškolskom obrazovanju dešava, a mi iz sektora visokog obrazovanja smatramo da je Ministarstvo civilnih poslova jako odgovorno za stanje u kojem se nalazimo”, istaknuo je rektor Sveučilišta Vitez.

Ministarstvo civilnih poslova izričito odbacuje ovakve navode ističući da nije krovno ministarstvo za sektor obrazovanja. “U ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine, područje obrazovanja je u potpunoj i nepodijeljenoj nadležnosti entiteta Republika Srpska, deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Ova nadležna ministarstva obrazovanja su odgovorna za organizaciju i funkcioniranje obrazovnog sustava na razini za koju su nadležni“, naveli su iz Ministarstva.

Nadležnosti Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u oblasti obrazovanja, koje slijede iz odredbi člana 15. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine podrazumijevaju utvrđivanje temeljnih principa koordinacije aktivnosti, usuglašavanje planova entitetskih tijela vlasti, definiranje strategije na međunarodnom planu.

“U cilju sagledavanja činjeničnog stanja, napominjemo da su se sve do sredine 2022. godine postupci priznavanja/vrednovanja visokoškoskih kvalifikacija stečenih u Bosni i Hercegovini odvijali bez bilo kakvog zastoja, kako u Republici Sloveniji, tako i u Republici Hrvatskoj. U Republici Hrvatskoj su donošenjem Zakona o priznavanju i vrednovanju inostranih obrazovnih kvalifikacija („Narodne novine“, broj. 69/2022) uslijedile promjene glede priznavanja diploma. Stoga, ukazujemo da je i pored mišljenja Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, koje se daje u predmetu vrednovanja visokoškolskih kvalifikacija a u svrhu pristupa tržištu rada, odluka o zapošljavanju i uvjetima koje osoba mora ispuniti da bi se zaposlila na određeno radno mjesto u Republici Hrvatskoj ima uporište u diskreciji poslodavca, uz izuzetak reguliranih profesija. Uvjete u ovom slučaju utvrđuju i odobravaju nadležna tijela”, naveli su iz Ministarstva.

Dodali su kako se iskreno nadaju da će se trenutni zastoji i eventualni nesporazumi otkloniti u što kraćem roku u izravnim kontaktima i komunikaciji između institicija Bosne i Hercegovine i navedenih država, a zašto je potrebna volja i suradnja svih nadležnih obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Ništa manje, očekujemo i da će Agencija za visoko obrazovaje kao i ostale nadležne agencije nastaviti raditi na rješavanju ovog problema. Ministarstvo civilnih poslova će, sa svoje strane, i dalje sa istim intenzitetom nastaviti raditi kako bi ovaj i drugi problemi u visokom obrazovanju išli što bržim putem rješavanja”, u svom odgovoru na naš upit navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Podsjećamo, nadležna tijela u susjednoj Hrvtaskoj već su počela propitivati validnost diploma, što bi bivšim studentima iz BiH moglo otežati zaposlenje, koje vodi do kakve-takve penzije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!