Ministarstvo odbrane BiH i OSCE otvorili strateški političko-vojni seminar

Vijesti 08. dec 202114:58 0 komentara
MO BiH

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine, u suradnji s Misijom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS/OSCE) u BiH, danas je u Sarajevu otvorilo trinaesti po redu strateški političko-vojni seminar. Ovogodišnje teme su cyber sigurnost i krizni menadžment.

U radu ovog trodnevnog seminara sudjeluju stručnjaci na području kibernetičke sigurnosti i upravljanja krizama iz nadležnih ministarstava Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i Ministarstva obrane Crne Gore, te predstavnici akademske zajednice, Delegacije Europske unije u BiH, Američkog veleposlanstva u Sarajevu i Tajništva OESS-a.

U uvodnom dijelu seminara obratili su se ministar obrane BiH Sifet Podžić i šefica Misije OESS-a u BiH veleposlanica Kathleen Kavalec. Uvodna obraćanja pratili su i predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović, zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH general-bojnik Radovan Ilić, pomoćnik ministra obrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, pomoćnik ministra obrane BiH za zapovijedanje, nadzor, komunikacije, računala i upravljanje informacija Adnan Kulovac te ostali dužnosnici MO i OS BiH, Misije OESS-a u BiH, te domaćih i međunarodnih institucija.

U svome obraćanju, ministar Podžić je istaknuo da su suvremene sigurnosne prijetnje zajedničke svim zemljama regije, te da se na njih najučinkovitije može odgovoriti usklađenim djelovanjem. Iz toga razloga su potrebne i dobrodošle razmjene iskustava, kakve se ostvaruju i na ovakvim strateškim političko-vojnim seminarima.

“Učestalost hakerskih napada na vitalne dijelove različitih informacijskih sustava primorava države da poboljšavaju svoje sigurnosne kapacitete. Iskustva i znanja koje smo stekli u proteklim godinama, kao i povjerenje koje smo izgradili, sigurno mogu biti od koristi našim institucijama da zajednički djelujemo na polju cyber sigurnosti, ali i na bržoj izradi strateškog dokumenta BiH na tom polju”, rekao je ministar Podžić.

“Upravljanje krizama, kao druga tema ovog seminara, kontinuirani je proces, u kojem sudjeluju pojedinci, grupe i zajednice radi ublažavanja katastrofa koje nastaju kako radi kibernetičkih rizika, tako i zbog prirodnih i drugih nesreća. U angažiranju Oružanih snaga BiH na ovim izazovima, uvijek smo bili i bit ćemo na raspolaganju i civilnim institucijama”, dodao je ministar obrane BiH Sifet Podžić.

Misija OESS-a u BiH podržava strateške političko-vojne seminare već 13 godina. Prethodni seminari su doprinijeli provedbi nekoliko bitnih procesa, uključujući angažiranje pripadnika OS BiH u UN-ovim mirovnim misijama, razvoj akcijskog plana Ministarstva obrane BiH za cyber sigurnost i smjernica za vojnu potporu civilnom vlastima.

“Ovogodišnji seminar se fokusira na upravljanje krizama i cyber sigurnost, dva pitanja koja zahtijevaju međuinstitucijsku suradnju”, rekla je šefica Misije OESS-a u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec.

“Tijekom proteklih nekoliko godina, OESS je intenzivirao svoju potporu izgradnji cyber sigurnosti u BiH. Naša potpora u ovom području sada je usmjerena na operacionalizaciju OESS-ovih mjera za izgradnju povjerenja u cyber mreži, razvoj okvirne strategije cyber sigurnosti za BiH i uspostavu računarskih timova za hitne reakcije”, kazala je veleposlanica Kavalec.

Govoreći o upravljanju krizama, veleposlanica Kavalec je pozvala institucije u BiH da razviju sveobuhvatnu strategiju za smanjenje rizika od katastrofa, koja bi služila kao osnov za izradu planova zaštite od katastrofa na različitim razinama vlasti. Ona je dalje naglasila da će od naredne godine isključivu odgovornost za organiziranje seminara preuzeti Ministarstvo obrane i Zajednički stožer OS BiH te čestitala ministru Podžiću na dosadašnjim postignućima.

Seminar završava u petak 10. prosinca 2021. godine, a zbog zaštite od pandemije COVID-19, dio seminara provodi se u on-line režimu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!