Ministarstvo odbrane: Posjedujemo dva operativna helikoptera za pružanje pomoći

Vijesti 13. aug 202115:55 8 komentara
Helikopter OS BiH
Helikopter OS BiH (Ministarstvo odbrane BiH/ilustracija)

Oružane snage Bosne i Hercegovine posjeduju dva operativna helikoptera (UH1H) za pružanje pomoći civilnim organima, rečeno je to za N1 iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine odgovarajući na naše pitanje koju koju opremu za gašenje požara posjeduju OS BiH, prvenstveno za gašenje iz zraka - helikopteri i druge letjelice, kao i pomoćnu opremu.

Kako su nam rekli, na svakoj lokaciji Oružanih snaga BiH nalazi se po trideset vojnih lica sa potrebnom opremom, a koji su spremni da pravovremeno reaguju na prirodne i druge katastrofe i nesreće.

Takođe, upitali smo ih i kako i ko koristi tu opremu i pod kojim uslovima, na šta su nam odgovorili kako nakon zahtjeva Ministarstvo odbrane BiH traži ovlaštenje od Predsjedništva BiH.

Zahtjev za angažovanje Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima u regovanju na prirodne ili druge nesreće dostavlja se preko entitetskih organa Civilne zaštite i Brčko distrikta, koji zahtjeve dostavljaju Ministarstvu sigurnosti BiH, a ono Ministarstvu odbrane BiH. Ministarstvo odbrane BiH po primljenom zahtjevu, a u skladu sa raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima, traži ovlaštenje od Predsjedništva BiH za angažovanje Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima, te po dobijanju ovlaštenja izdaje naređenje za angažovanje Oružanih snaga BiH“, odgovorili su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, posljednjih dana u našoj zemlji su se rasplamsali požari, a za požare u Stocu i Tomislavgradu, kao i u Jablanici, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije dao saglasnost za korištenje helikoptera OS BiH. Zbog toga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pomoć zatražio od NATO-a i EUFOR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare