Ministarstvo prosvjete RS reagiralo na odluku Ustavnog suda BiH: Ovo nema nikakve veze sa pravom

Vijesti 11. okt 202415:42 0 komentara
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) održao je danas vanrednu plenarnu sjednicu na kojoj je razmotrio i usvojio prijedlog za donošenje privremene mjere u predmetu koji se odnosi na udžbenik historije za IX razred osnovne škole u entitetu RS u kojem se veličaju ratni zločinci.

Povodom ove odluke oglasilo se i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

“U vezi sa podnesenim zahtjevom za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti člana 16. stav 1. tačka 4. Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske koje je podnijelo 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ustavnom sudu BiH, navodeći da postoje diskriminatorni elementi u članu 16. stav 1. tačka 4. navedenog Pravilnika, čime je povređen član VI/3 Ustava BiH, a u vezi sa zakazivanjem vanredne plenarne sjednice krnjeg Ustavnog suda BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture ističe da je u vrijeme podnošenja navedenog zahtjeva koji je zaprimljen 25.9.2024.godine na snazi bio Pravilnik o Nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje”, navodi se.

Potom su dodali:

“Donošenjem navedenog pravilnika prestao je da važi Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske, na koji se pozivaju podnesioci zahtjeva, te shodno tome Sud treba da donese odluku kojom obustavlja postupak o zahtjevu kada je u toku postupka osporeni opšti akt prestao da važi, kako je propisano članom 63. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Takođe, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ističe da Ustavni sud BiH, zenemarujući rok od trideset dana koji je ostavljen za izjašenje Ministarstvu prosvjete i kulture jasno pokazao namjeru donošenja odluka koje nemaju nikakve veze sa pravom i čija je jedina namjera donošenje još jedne u nizu odluka na štetu Republike Srpske”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!