Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke: Nećemo dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH

Vijesti 18. aug 202212:59 > 13:48 1 komentar
N1

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke je objavljena informacija o ponovnom učešću njemačkih vojnika u EUFOR-ALTHEA misiji u Bosni i Hercegovini, te se naglašava: “nećemo dozvoliti da se stvori sigurnosni vakuum u našem neposrednom susjedstvu”.

U objašnjenju se navodi da je unutrašnja situacija u Bosni i Hercegovini napeta, te da “postoje snage koje žele podijeliti državu”.

“Šaljemo signal da je Njemačka sa svojim partnerima posvećena sigurnosti ljudi u zemlji. Također pomažemo u tome da se izbori u oktobru održe u sigurnom okruženju. Nećemo dozvoliti da se stvori vakuum u Bosni i Hercegovini; umjesto toga, nastavit ćemo zauzimati jasan stav protiv politike podjela”, citiran je specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan,Manuel Sarrazin.

Navodi se da obnovljeno učešće Njemačke vojske u misiji u BiH predstavlja “važan znak snažne predanosti” te zemlje u regionu, te da je državna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posjetila BiH u martu.

Važan signal Ujedinjenim nacijama

Istaknuto je da činjenica da se Njemačka ponovo pridružuje ovoj operaciji kao nacija koja šalje trupe također šalje snažnu političku poruku Ujedinjenim nacijama.

“Vijeće sigurnosti UN-a trenutno je odobrilo operaciju do novembra 2022. Ovo odobrenje pruža jasnu osnovu prema međunarodnom pravu za učešće Njemačke. Njemačka vlada radi s partnerima Njemačke u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi osigurala da se ovlaštenje za EUFOR-ALTHEA ponovo obnovi”, stoji u saopćenju.

Strateški kompas EU

Navedeno je i da je ponovno pridruživanje EUFOR-ALTHEA također povezano sa Strateškim kompasom EU za sigurnost i odbranu, koji je usvojen u martu kao ključni strateški dokument za Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku EU.

“EU tako sada može praktično dokazati da može djelovati, posebno u svom neposrednom susjedstvu”, stoji u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad