Ministri razgovarali o autocesti Sarajevo – Beograd i Koridoru Vc

Vijesti 10. feb 202115:11 1 komentar
N1/Ilustracija

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas u Mostaru sa federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem. Povod sastanka je sutrašnji sastanak sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Koçem o nastavku i ubrzavanju projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd.

Ministar Lasić upoznao je ministra Mitrovića sa dinamikom započetih radova na dijelu autoceste kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. U planu Javnog preduzeća Autoceste FBiH za 2021. godinu je izrada glavnog projekta autoceste na dionici Tuzla – Orašje. Trenutno se usaglašavaju projektni zadatak i idejni projekat sa prostornim planom Tuzlanskog kantona, nakon čega slijedi provođenje tendera za usluge projektiranja ove dionice.

Ministar Mitrović se zahvalio ministru Lasiću na informacijama, dodajući da ovo nije projekat Ministarstva, već projekat svih nas.

„Ova trasa prolazi kroz oba entiteta i važan je projekat na kojem trebamo raditi zajedno kako bi zaživio. Želim istaći da je gradnja autoceste Sarajevo – Beograd važna za ubrzani razvoj regije“, naglasio je ministar Mitrović.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o daljnjim aktivnostima na izgradnji autoceste na Koridoru Vc, posebno etapa koje su u fazi projektiranja i osiguravanja finansijskih sredstava. Zajednički je ocijenjeno da ove aktivnosti treba ubrzati kako bi se cijela BiH modernom cestovnom komunikacijom što prije spojila sa zemljama Evropske unije.

Ministar Mitrović apostrofirao je i važnost izgradnje autoceste kroz Republiku Srpsku na Koridoru Vc te njenog spajanja sa autocestom Beograd – Sarajevo, čime bi se modernom prometnicom povezali Banja Luka i Beograd.

Također, ponovo je naglašeno da druge rute podrazumijevaju da spojna tačka između Bosne i Hercegovine i Srbije bude u Vardištu kod Višegrada. Inače, trasa od Sarajeva do Vardišta ima dvije varijante rješenja koje su u fazi usaglašavanja između entiteta.

Nakon detaljne analize, ministri su zaključili da se provode intenzivne aktivnosti na izgradnji dionica autoceste na Koridoru Vc te da je ukupno izgrađeno i stavljeno u promet 92 km autoceste na ovom koridoru i završene dodatne četiri dionice (Svilaj – Odžak, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica u ukupnoj dužini od 21,43 km) koje će biti puštene u promet nakon stjecanja uvjeta.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare