Ministri saglasni oko gradnje zgrade OSA-e, pravilnika o korištenju vozila i mobitela, priznanja vozačkih dozvola sa UAE

Vijesti 09. nov 202313:12 0 komentara
Vijeće ministara BiH

Ministri u Savjetu ministara su danas podržali gradnju zgrade za Obavještajno bezbjednosnu agenciju, međusobno priznavanje vozačkih dozvola sa Ujedinjenim arapskim emiratima, ali i Plan aktivnosti programa ekonomskih reformi.

Obavještajci iz Bosne i Hercegovine uskoro bi mogli dobiti vlastitu zgradu. Naime, Savjet ministara jednoglasno je podržao Informaciju o potrebi izgradnje objekta sjedništa OBA-e. Iz Savjeta ministara su pojasnili da je još 2006. godine kupljena zgrada preduzeća “Zrak” sa parcelom, no da zbog nedostatka novca objekat nije sagrađen.

“Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine će u suradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH izraditi idejni projekt objekta, procjenu potrebnih financijskih sredstava i definirati rokove za njegovu realizaciju te će Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog odluke na razmatranje.Na taj način bi se trajno riješio problem smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka”, saopštili su iz Savjeta ministara.

Sa vozačkom do UAE

Građani BiH bi uskoro mogli koristiti vozačke dozvole u Ujedinjenim arapskim emiratima. Na današnjoj sjednici Savjet ministara utvrdio je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ovaj prijedlog biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

“Na taj način građanima Bosne i Hercegovine koji zakonito borave na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata bit će omogućena zamjena vozačke dozvole bez polaganja vozačkog ispita, kao i građanima UAE-a koji zakonito borave u BiH. Radi se o vozačkim dozvolama koje su svrstane u ‘B’ kategoriju u BiH i ‘laku kategoriju’ u UAE-a”, navedeo je u saopštenju Savjeta ministara.

Dopunjeni pravilnici o korištenju telefona i službenih vozila

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Pravilnik o dopunama Pravilnika o korištenju telefona.

“Na taj način se Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) omogućava nabava mobilnih uređaja od operatora za 1 KМ kako bi se omogućilo određenim zaposlenicima pristupanje jedinstvenoj mreži, koja omogućava komuniciranje bez dodatnih troškova, a radi ostvarivanja financijskih ušteda”, navedeno je u saopštenju Savejta ministara.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je u novom tekstu Plan aktivnosti Programa ekonomskih reformi BiH (PER BiH) 2024-2026. godine. Utvrđena je osnovica za plate u diplomstsko-konzularnim predstavništvima, odobrena sredstva za popunjavanje fondova IFAD-a, imenovani su članovi Vijeća za GMO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!