Ministri Trojke se odmah odrekli povećanja plate, ali nema trajnog rješenja

Vijesti 15. mar 202316:16 1 komentar
FENA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Nacrt zakona o budžetu BiH za 2023. godinu u kojem je predviđeno povećanje plata na državnom nivou. Time će nakon dugo godina državni službenici, pripadnici Oružanih snaga BiH i granični policajci dobiti povećanje plata. Tim povodom oglasili su se iz stranaka Trojke: Naše stranke, NiP-a i SDP-a.

“Povećanje plate našim vojnicima, policajcima i brojnim drugima koji omogućavaju da kao država uopšte funkcionišemo znači ustvari jačanje države. Pogotovo smo zadovoljni činjenicom da smo njihovu potrebu za povećanjem plata uspjeli zadovoljiti u vrijeme inflatornog pritiska”, dodali su iz Trojke.

Vijeće ministara utvrdilo Nacrt budžeta za 2023.: “Veliki iskorak za BiH”

Međutim, plate su povećane i funkcionerima, tj. izabranim i imenovanim osobama iz Trojke kažu da će pokušati pronaći rješenje.

“Došlo je do povećanja osnovice za sve, ali su se zato naši ministri Zukan Helez, Edin Forto, Sevlid Hurtić i Elmedin Konaković, te zamjenici ministara Duška Jurišić, Muhamed Hasanović i Elvir Mahmuzić odrekli uvećanja još prije glasanja. Tada smo i raspravljali kako da taj problem riješimo i odlučili smo se da idemo u zakonsko razdvajanje plata izabranih i imenovanih od zaposlenih na državnom nivou, a dotad da se odreknemo uvećanja. To smo i usvojili na Vijeću ministara. Na odricanje ćemo pozvati i naše zastupnike u Zastupničkom i u Domu naroda. Naravno, u parlamentarnoj proceduri još se može postići da se smanje plate ministara i zastupnika“, istakli su.

Međutim, da bi se ovo odricanje povišice sprovelo, mora se mijenjati Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, a trenutno se oni kojima je povećana plata moraju dogovoriti na koji način će je utrošiti, tačnije, mogu je uputiti u neke druge svrhe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare