Ministrica Milićević: Neka Bećirović podnese prijavu

Vijesti 18. feb 202112:05 > 12:35 2 komentara
Fena

Ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević u četvrtak je odbacila optužbe koje je na njen račun iznio Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, tokom gostovanja u Pressingu na N1. Milićević je pozvala Bećirović da, ako smatra da treba, podnese prijavu protiv nje.

Bećirović je sinoć u Pressingu istakao kako građani Federacije Bosne i Hercegovine finansiraju “destruktivne aktivnosti Milorada Dodika i Dragana Čovića govoreći i Upravi za indirektno oporezivanje BiH kako da dijeli novac”.

Vezane vijesti

Prema njegovim riječima, Federacija finansira Republiku Srpsku i Brčko Distrikt.

“Ministrica finansija Jelka Milićević sve to potpisuje i ne postoji ni u jednom zvaničnom dokumentu, nikada se nije suprotstavila. To je puno veća igra, Dodik i Čović kanališu novac. Pljačka preko Uprave za indirektno oporezivanje. Iskeno se nadam da će u Sarajevu biti pokrenut postupak protiv ministrice finansija. 22 posto u Upravi za indirektno oporezivanje prilivi su iz Republike Srpske, a ovaj entitet dobiva 36. To je matematika, to nije likovno ili muzika. To je novac. Zašto se daje 14 posto indeksnih poena Republici Srpskoj kada ona daje samo 20 posto”, zapitao se gost Pressinga.

Miličević je u reakciji na optužbe zaključila kako “danas svako može imati mišljenje i stav” i da je to obilježje “demokratije i slobode”.

“Kada je u pitanju raspodjela novca moram reći kako nije zadovoljna ni FBiH niti RS. Republika Srpska smatra da mi njih štetimno. Sam raspored je definisan Zakonom o PDV-u. Mislim i sama da je raspodjela nepravedna. Npr. Brčko Distrikt dobija uvijek mnogo više nego što prikupi. Imali smo analizu eksperata, a oni tvrde da je ispravna raspodjela”, istakla je federalna ministrica finansija.

Na kraju je poručila Bećirović da, ako smatra da treba, podnese prijavu protiv nje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare