Minut ćutanja i paljenje svijeća za poginule borce RS u Banjaluci kao “odgovor na rezoluciju”

Vijesti 23. maj 202418:26 0 komentara
N1

U organizaciji Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske u Banjaluci održan je minut ćutanja i upaljene su svijeće za poginule borce Vojske Republike Srpske i civilne žrtve rata. Kako je rečeno, ovo je reakcija na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a na kojoj se raspravljalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja je u konačnici usvojena.

Među 50-ak okupljenih bila je i Zora Vuković čini je sin poginuo 1995. kako je kazala od NATO avijacije.

“Ako smo mi genocidni, ko pobi naše? Ako je zločin jeste, ako je pobijeno jeste, ali ako ćemo mi odgovarati za genocid šta ćemo onda sa NATO-om, koliko su oni pobili”, upitala je Vukovićeva.

N1

Goran Rogić predsjednik Predsjedništva BORS-a izjavio je kako je Predajedništvo odlučilo da održi sjednicu na otvorenom uz spomen-obilježje na groblju Sv. Pantelija u Banjaluci kako bi izrazilo bunt i protivljenje protiv onoga što stoji u rezoluciji.

“Ako išta ima pozitivno, to je da ona mora i morala bi da kaže Srbima Srbi u pamet”, istakao je.

Podsjetimo, u rezoluciji se jasno navodi da je odgovornost za genocid u Srebrenici individualna i ne može biti pripisana bilo kojoj etničkoj, religijskoj ili drugoj grupi, odnosno zajednici kao cjelini. Najvažnije dijelove rezolucije možete pročitati OVDJE.

N1

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je kako okupljeni žele svijećama da osvijetle put prema stradalima.

“Mi predstavnici porodica žrtava se pitamo šta je sa našim žrtvama ko će priznati preko 30 hiljada naših žrtava stradalih u prethodnom ratu preko 3200 žrtava samo u Podrinju”, kazala je.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena je sa 84 glasa “za”, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!