Mioković o izjavama Mešalića: Kada bude u poziciji i bude upravljao procesima, onda može donositi odluke

Vijesti 11. jan 202417:58 0 komentara
N1

Jučer je održan nastavak 6. Sjednice Predstavničkog doma federalnog Parlamenta. Ima li nagovještaja da će se naći rješenje za blokadu zakonodavno – pravne komisije, te da će FBiH dobiti budžet za godinu u koju smo zakoračili – pitali smo Dragana Miokovića, zastupnika Naše stranke u ovom Parlamentu.

Šta je još blokirano?

“Komisija za zdravstvo nema ni predsjednika ni potpredsjednika. Činjenicom da je blokirana Komisija za izbor i imenovanja je blokirano dosta toga. Ako vam kažem da Komisija za izbor i imenovanja direktno učestvuje i priprema izbor 19 pozicija unutar FBiH, sve sam vam rekao”, kazao je Mioković.

Ističe da će biti donesena odluka o privremenom finansiranju.

“Bit će donesena odluka o privremenom finansiranju, sjednica je zakazana za 24-25. januar. Ja sam potpuno siguran da će parlamentarna većina donijeti tu odluku, ne vidim nijedan razlog da se to ne donese”.

Mešalić poručio da se povuče imenovanje Vukoje kao uslov? Kako riješiti blokade?

Gospodin Mešalić ima pravo da kaže šta želi, a za taj uslov treba biti dio većine, a dok je u opoziciji neće nametati uslove za funkcionisanje radnih tijela. To traje od mjeseca marta. Da je Naša stranka ta koja odlučuje, to bi bilo davno deblokirano. Nemamo probleme sa partnerima u vlasti, ali moglo se uraditi još i moglo se uraditi efikasnije“, kazao je Mioković i dodao:

“Postoji način da se riješi privremeno finansiranje i to ćemo riješiti. Što se tiče Mešalića, onda kada bude u poziciji i kada bude upravljao procesima, onda može donositi odluke”.

“Poslovnik Predstavničkog doma je precizan, on daje obavezu zastupnicima da su dužni prisustvovati sjednicama Doma. Postoji institut opravdanja izostanka sa sjednice. To što mene pitate, treba da pitate Komisiju koja također ne radi iz nekog razloga, a bavi se procesuiranjem zastupnika koji ne dolaze na sjednicu”, kazao je Mioković.

Da li je za opoziciju problem imenovanje Vukoje?

Proces izbora sudije Ustavnog suda je započeo u prošlom mandatu. Trebao je biti gotov do augusta 2022. godine. To je radila radna grupa, odnosno Komisija za izbor i imenovanja. To radno tijelo je otvorilo koverte sa aplikacijama kandidata za to mjesto. Među njima je bila i kandidatura Vukoje. Nisu je vratili kao nedostatnu. Zbog čega nisu doveli proces do kraja, ja to ne znam i mogu samo nagađati“, ističe Mioković i dodatno poručuje:

“Postoji procedura izbora; koja je provedena onako kako je predviđeno. Postoji lista od 10 ljudi koji su bodovani od 1 do 10. mjesta. Na 1. mjestu se nalazi gospodin Vukoja. Mi smo problematizovali proceduru jer imamo sumnju da je procedura prekršena. Mi tražimo od nadležnih da nam kažu da li je narušena procedura. Ukoliko jeste, za nas onda lista ne važi. Ukoliko se pokaže da je tačna, mi ćemo principijelno glasati za najboljeg”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!