Mioković o sastanku u Konjicu: Šta god su Nikšić i Čović dogovorili neću staviti na dnevni red parlamenta

Vijesti 29. aug 202421:54 0 komentara
N1

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Mioković (Naša stranka), reagovao je na današnji sastanak lidera SDP-a i premijera FBiH Nermina Nikšića sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a BiH u Konjicu.

Podsjećanja radi, Nikšić i Čović su, prema njihovim navodima, održali današnji sastanak kao vladajuća koalicija na entitetskom i državnom nivou, međutim, ostatak Trojke – predstavnici Naroda i pravde (NiP) i Naše stranke (NS) nisu se pojavili.

Mioković je za N1 rekao da Naša stranka, čiji je član, nije prisustvovala tom sastanku jer na njega nije ni pozvana. Shodno tome, on se, kaže Mioković, ne može nazvati koalicionim, već bilateralnim sastankom.

“Ovo nije atak Naše stranke na Trojku jer ovo nije ni blizu raspada ove koalicije. Naša stranka, iako je najmanja, je vezivno tkivo Trojke i mi ukazujemo na to da se ne može raditi mimo onoga što smo se dogovorili. Naša stranka nije pozvana na ovaj sastanak i ne ljutimo se zbog toga. Ljudi su procijenili da imaju o čemu razgovarati i neka su. Mi smo uvijek za razgovor i dogovor. Međutim, mi nismo pozvani”, rekao je Mioković.

Završen sastanak SDP-a i HDZ-a u Konjicu

S obzirom na to da je bilo priče da će na sastanku u Mostaru Nikšić i Čović, između ostalog, razgovarati i o kadrovskim rješenjima na FTV-u, u FUP-u, ali i projektu Južne interkonekcije, Mioković je poručio da, ukoliko su nešto od toga dogovorili, ta pitanja neće dospjeti na dnevni red Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

“Samo predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ima nadležnost formirati dnevni red. I ja kao predsjedavajući kažem da šta god da su dogovorili Nikšić i Čović neće biti uvršteno na dnevni red. Mi se ne bismo oglasili da oni nisu kao teme sastanka spomenuli one koje su ekskluzivno za Predstavnički dom. Dakle, neću dozvoliti da se na dnevni red stavi nijedna od tih tema prije nego što Nikšić eventualno sjedne sa čelništvom Naše stranke i prenese šta se razgovaralo i dogovorilo na sastanku i dok ne zauzmemo zajednički stav o tome”, jasan je bio Mioković.

Čović se oglasio nakon sastanka u Konjicu

Na kraju je poručio da poručio da i on i Naša stranka žele vjerovati da se u ovom slučaju radi o jednom previdu.

“A i ako nije previd, od sada, nadalje i ubuduće, postoji politički dogovor u Trojci i on ili će se poštovati ili neće. Postoji i Poslovnik Predstavničkog doma po kojem on radi. Dok sam ja predsjedavajući, radit će se isključivo po tom Poslovniku. Niko ne može formirati dnevni red osim mene i na njega neću staviti ništa koliko god da je važno dok ne bude usaglašeno s Našom strankom”, zaključio je Mioković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!