Mioković za N1: Smatram potpuno nevažnim, irelevantnim da li su to vojnici, specijalci ili pitomci

Vijesti 07. jul 202417:14 1 komentar
Dragan Mioković (N1)

"Prijedorom su jutros marširali muškarci i žene u uniformama pod obilježjima i pod zastavom Republike Srbije. Smatram potpuno nevažnim, irelevantnim da li su to vojnici, specijalci ili pitomci. To je potpuno nevažno u ovom kontekstu. Ovo iskazane pretenzije na teritorijalnii integritet države Bosne i Hercegovine." kazao je za N1 Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Miković je dodao da je defile skandalozan.

“Ovo je skandalozno po više elemenata, ali ja ću se zadržati na dva. Prvo, ti vojnici, oficiri ili već ko su, od strane nekoga su pozvani da dođu u Prijedor radi obilježavanja bitke na Kozari. Podsjetiću vas da su u bici na Kozari učestvovali antifašisti sa područja čitave bivše Jugoslavije. Ovo što je uradila danas Srbija, pokazuje da žele, ničim zasluženo, preuzeti monopol nad antifašističkom borbom svih naroda s područja bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.” kazao je Mioković i dodao:

“Drugi, značajno opasniji detalj je da ovim činom država Srbija iskazala je otvorene pretenzije na teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. Želim da vjerujem da nadležna ministarstva sa državnog nivoa kao i agencije preduzimaju mjere i radnje s ciljem da se utvrdi gdje su i po čijem pozivu ova uniformisana lica boravila na teritoriji Bosne i Hercegovine, gdje su prešli granicu, jesu li u eskortu propraćeni od granice do Prijedora, ko ih je pratio i gdje se trenutno nalaze? Kad se sve to utvrdi, želim da vjerujem da će odgovorni za ovaj skandal biti sankcionisani, a da će nadležno ministarstvo mislim na Ministarstvo inostranih poslova, preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti u odnosu na državu Srbiju.” zaključio je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare