Mioković: Zalažemo se za zaduživanje u infrastrukturne projekte, a ne da se vozimo sadaka autobusima iz Istanbula

Vijesti 20. sep 202417:59 0 komentara

I dok izborna kampanja uveliko traje i dok se političari grčevito bore za svaki glas, čini se da je sve stalo kada su u pitanju građani i sve ono što ih se tiče. Važne sjednice parlamenata, rasprave o zakonima najavljuju za oktobar. Tako je za oktobar, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazao dvije sjednice ovog doma. O radu federalnog Parlamenta, deficitu u budžetu Vlade FBiH i nekim drugim temama razgovarali smo sa Draganom Miokovićem.

Danas je usred bijela dana bila pucnjava u sarajevskom naselju Hrasno, na sreću nije bilo povrijeđenih. Mioković, penzionisani sarajevski policajac, kaže da je ovo još jedan događaj koji svojim karakterom i stepenom društvene opasnosti izazova sasvim opravdano uznemirenje javnosti.

Politički pritisak

“Najvažnije je da nema povrijeđenih i ubijenih. Međutim, zaista po danu da se puca iz auta u auto u naselju je uznemirujuće. Nadam se da će MUP biti uspješan u otkrivanju i lišiti slobode ove osobe. Kad je ovo u pitanju, mi odavno živimo film. MUP KS ne može ovakve stvari prevenirati. Policija mora nešto mijenjati u kontekstu proaktivnog, a ne preventivnog djelovanja”, prokomentarisao je Mioković.

Zakazane su dvije sjednice u oktobru Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a jedna se tiče lista čekanja, hoće li dobiti podršku u parlamentu, pitali smo.

“Mi smo u proteklom periodu izvršili politički pritisak na Ministarstvo zdravstva, konkretno na ministra Rimca, i u tom kontekstu i skupa sa partnerima iz Trojke, Mašić i ja smo podnijeli inicijativu prema Vladi FBiH da se izmijene dva člana i da na taj način učinimo da Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja, koji je skoro uvijek u suficitu, mogu sredstvima iz suficita usmjeriti prema pacijentima sa listi čekanja. Ovo je bypass rješenje da do donošenja tom sistemskog zakona pomognemo. Kad usvojimo ovu inicijativu, mi ćemo stvarno stvoriti preduslove da se te liste značajno smanje”, rekao je Mioković.

Predizborno blato

O deficitu Vlade FBiH koja je za godinu dana od suficita od 200 miliona maraka došla do minusa u budžetu koji je veći od pola milijarde, Mioković kaže da vjeruje svojoj Vladi i premijeru Nikšiću, kad kaže da su takvi izvještaju nisu istina.

“Ne želim se valjati u predizbornom blatu koji opozicija ističe u ovom kontekstu. U aprilu 2023. godine FBiH je bila zadužena 25 posto u odnosu na BDP, u junu 2024. taj dug je smanjen za 4 posto. Zaduženje od 25 posto, je uslovno govoreći, vrlo nisko zaduženje. Stav Naše stranke je da i na državnom i federalnom nivou i mi se zalažemo da se zadužujemo, ali zarad ulaganja u infrastrukturne projekte, a ne da se puni budžet. Građani FBiH imaju pravo da se voze u najnovijim tramvajima i autobusima, a ne da se vozimo sadaka autobusima iz Istanbula starim 50 godina”, rekao je Mioković.

Istaknuo je da “ne postoji model razvoja bez zaduživanja”.

Danas je na press konferenciji Trojke, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto poručio da zagovara i da će zagovarati da se BiH zadužuje na svakom nivou vlasti, na što su reagovali SDA i delegat u Parlamentu BiH Džemal Smajić (SBiH).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!