Mirni protest u Gradačcu nakon još jednog ubistva: Mali broj ljudi, ali odjeknule snažne poruke (FOTO/VIDEO)

Vijesti 11. maj 202413:52 0 komentara

Samo nekoliko dana od novog svirepog ubistva Halide Mujedinović, a na dan kad se navršava punih devet mjeseci od ubistva Nizame Hećimović, održan je novi mirni protest u organizaciji Neformalne grupe građana u Gradačcu. Ovog puta, međutim, u znatno manjem broju. Okupljeni traže sistemsku reakciju nadležnih, jer se ne osjećaju sigurno u svom gradu. Zašto više građana danas nije diglo svoj glas, da li su zaboravili sve što se u njihovom okruženju dešava, ili su digli ruke od sistema?

N1
N1
N1
N1

Neradni je dan, podsjeća Miralem Topalović iz ovog udruženja. Ali, građanski aktivizam, kaže, nije stao.

Nerma Šarić, emotivno se prisjetila događaja od prije devet mjeseci, koji su obilježili ovaj grad.

“Gradačac je postao grad slučaj”, konstatuje, osvrćući se na posljednje svirepo ubistvo koje je počinjeno nad Halidom Mujedinović prije samo nekoliko dana.

Napominje da je, na inicijativu i insistiranje aktivista, formirano Koordinaciono tijelo sastavljeno, isključivo, od građana i aktivista, koji će pratiti bezbjednosnu situaciju u društvu i alarmirati nadležne na reakciju. Ipak, do danas im od nadležnih, na pozive, koje su im poslali, niko nije odgovorio.

Podsjećaju na potrebu usvajanja Zakona o femicidu, barem na federalnom nivou, ne odustajući od sistemskih rješenja u prevenciji i sprečavanju svih oblika nasilja, poručuju u mnogo manjem broju, ali sve glasnije. Također, tražili su i reakciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!