Mirsad Zaimović za N1: Postupio bih isto kao Fadil Novalić

Vijesti 16. mar 202116:49 > 16:50 3 komentara
N1

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović u razgovoru za N1 kazao je kako je za četvrtak zakazana sjednica samo sa jednom tačkom dnevnog reda - borba sa pandemijom korona virusa.

Zaimović je naveo kako su “dva ključna pitanja” za koja očekuje da Federalni parlament pita Krizni štab i Vladu FBiH.

“To je pitanje nabavke vakcina i donošenja mjera vezanih za suzbijanje pandemije. Vidim kako u različitim kantonima imamo različite stope zaraze i sada se mišljenja razilaze kako treba donositi mjere. Neki smatraju da mjere trebaju biti iste na nivou cijele FBiH dok drugi smatraju da trebaju biti posebne mjere za kantone koji imaju povećanu stopu zaraze”, istakao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zaimović je dodao kako će se tražiti definisanje stava prema vakcini AstraZaneca jer smo svjedoci, kako je naveo, da su neke evropske zemlje zaustavile vakcinaciju ovom vakcinom.

Na pitanje reporterke N1 kolika je realna moć Federalnog parlamenta, predsjedavajući je podsjetio kako Parlament nije izvršna vlast.

“Nemamo ingerencije izvršne vlasti. Mi smo zastupnici građana Federacije i mi smo transmisija stavova građana prema Vladi FBiH. Mi ne možemo rješavati operativna pitanja u Federaciji, ali smo mi oni koji trebaju prenijeti glas javnosti”, poručio je Zaimović.

Na kraju razgovora je kazao kako bi, da je bio na mjestu federalnog premijera Fadila Novalića, postupio isto.

“Da sam bio u poziciji premijera postupio bih isto kao i on. Uključili smo se na vrijeme u COVAX mehanizam imajući povjerenje u evropske institucije. Međutim, očito da su se veliki odlučili prvo pobrinuti za sebe i sada smo u situaciju koju bi rijetko ko mogao predvidjeti. Mnogi su misli da će COVAX donijeti vakcine građanima, ali sada je jasno da to nije tako i postoji jedno razočaranje”, zaključio je Mirsad Zaimović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare