Mirza Bašić danas ukopava brata Midhata: Posljednje trenutke proveli smo na Kameničkom brdu, kada je svanulo potrčali smo. Više ga nikada nisam vidio

Vijesti 11. jul 202409:36 0 komentara
F.Z./N1

Mirza Bašić danas u Potočarima ukopava brata Midhata koji je imao 22 godine kada je ubijen u genocidu. Mirza je imao 15 godina kada je s ocem i bratom krenuo bježati kroz šumu. Otac ih je čvrsto držao za ruke, ali su jednog trenutka ostali njih dvojica sami.

“Posljednji put sam vidio brata nakon zasjede na Kameničkom brdu. Naše posljednje zajedničke trenutke proveli smo u jednom šumarku. Nakon što je svitalo trebali smo krenuti. On je rekao da počnemo trčati. Mislim da sam ja trčao u jednom, a on u drugom smjeru i od tog momenta ga više nikada nisam vidio”, rekao je Mirza.

To je bio 12. juli 1995. godine, 29 godina kasnije identifikovani su Midhatovi posmrtni ostaci. Danas će ga ukopati.

“Otac nas je držao za ruku, ali je nestao u metežu. Nakon jutra kada smo brat i ja ostali sami i počeli bježati, našao sam se sam u šumama i nastavio sam put ka Tuzli, snalazeći se i prilazeći drugim grupama. SVe do 21. dana nakon pada kada sam pronašao oca. Krili smo se po kućama i šumi, na kraju smo uspjeli doći do kladnja”, rekao je Mirza.

Mirza i Midhat rođeni su u Bratuncu u kojem su živjeli do početka rata. Kako su “padale” teritorije tako su se povlačili prema Srebrenici. Prvo su živjeli u Pobuđem slu, potom u Konjević Polju-Cerskom, a na kraju u Srebrenici 1993. godine, ne sluteći da će se dogoditi još veće zlo.

Emisiju povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici možete pratiti na N1 OVDJE. Sve detalje možete pročitati i u našem LIVE Blogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!