Misija OSCE-a u BiH: Nema opravdanja za neprovođenje odluka Ustavnog suda

Vijesti 09. jan 202317:06 1 komentar
Facebook

"Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujuće - nema opravdanja za njihovo neprovođenje", kazali su danas iz Misije OSCE-a u BiH za N1 povodom obilježavanja Dana Republike Srpske kojeg je ranije Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“Svi u ovoj državi su svjesni da funkcionalna i prosperitetna demokratija ne može postojati bez poštovanja vladavine prava. Neprovođenje odluka Ustavnog suda je kazneno djelo”, naveli su iz OSCE-a u BiH.

“Od ključnog je značaja da politički lideri ulože više truda u konstruktivan dijalog i iznalaženje rješenja koja doprinose napretku države. Političke i druge javne ličnosti moraju imati na umu daljnje negativne posljedice klime koju stvaraju kada ovo ne čine”, dodali su.

Za kraj su pozvali lidere u BiH da u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum.

“Misija OSCE-a u BiH poziva sve političke aktere u BiH da u potpunosti poštuju Daytonski mirovni sporazum i politički sistem BiH”.

Podsjetimo, U Istočnom Sarajevu danas je, centralnim događajem, obilježen Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. U defileu je bilo oko 2.500 učesnika civilnog sektora i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Taj događaj upriličen je prvi put izvan Banjaluke.

Na defileu u Istočnom Sarajevu, uz predsjednika RS Milorada Dodika, ulicom Stefan Nemanja hodala je i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je na tom događaju o bh. entitetu Republika Srpska, a ljubav prema Republici Srbiji smatra prirodnom i normalnom.

– Mi smo ostali u Bosni i Hercegovini zato što smo morali. Pokušajte se naviknuti na Republiku Srpsku, koja želi svakome dobro – kazao je, među ostalim.

U Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, obilježava se 9. januar kao Dan Republike Srpske (RS), iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) taj datum u dva navrata proglasio neustavnim.

Vlasti RS slave 9. januar, datum kad je 1992. godine u Sarajevu tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tad raspadala. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare