Misija OSCE i OHR o hakerskom napadu na Dnevni avaz

Vijesti 02. sep 202214:43 0 komentara
N1

Facebook stranice "Dnevnog avaza" jučer su se našle na meti hakera u jutarnjim satima. Urednici "Dnevnog avaza" prijavili su Upravi policije MUP-a KS hakerski napad na ovu medijsku kuću.

Iz OSCE-a u BiH reagirali su na ovaj napad.

“Hakiranje internetskih stranica i profila na društvenim mrežama, kao i blokiranje pristupa medijskom sadržaju, predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanja i prava na slobodu pristupa informacijama od javnog značaja. Medijske kuće igraju ulogu od vitalnog značaja za informiranje društva o pitanjima od interesa za javnost, a cyber napadi na njih štete odnosu između medija i njihovih čitatelja i gledatelja.  Vjerujemo da će Facebook riješiti ovo pitanje na pravovremen način te prije nego što nastane bilo kakva dodatna šteta po djelovanje “Dnevnog avaza”. Ova vrsta kriminalnih aktivnosti također dodatno naglašava relevantnost OSCE-ove podrške usvajanju politika djelovanja i uspostavljanju računarskih timova za prevenciju i brzi odgovor na cyber prijetnje” – istakli su iz OSCE-a za portal “Avaza”.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da se “Avaz”, nađe na udaru.

Ured visokog predstavnika snažno podržava medijski pluralizam i pravo medija na slobodan i neometan rad, istakli su.

“Kao istinski zagovornik slobode medija, koja je od suštinske važnosti za svaku demokratiju, Ured visokog predstavnika snažno podržava medijski pluralizam i pravo medija na slobodan i neometan rad” – naveli su iz OHR-a, objavio je Avaz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!